En grøn oase med højt til loftet

I Dragør, på kanten af Øresund, har familien Houen Clausen bygget et spændende hus med forskudte blokke og skrå taghældning. Troldtekt i lofterne sikrer god lyd fra gulv til kip.

Midt i et tidligere sommerhuskvarter, kun 200 meter fra havet, kan Frederik Houen Clausen sammen med sin lille familie nyde både de grønne omgivelser og duften af nybygget hus. Nybyggerne, der oprindeligt kommer fra Hjørring, kan med god grund se på resultatet af halvandet års byggeproces med stolthed. For de har lagt mange arbejdstimer, tanker og diskussioner i projektet og har stået for det hele selv, lige fra nedrivningen af det gamle sommerhus på grunden til beslutninger om taghældninger og placering af stikkontakter.

Arkitekt i familien
Heldigvis har de haft god hjælp fra Frederik Houen Clausens søster, som er arkitekt – og desuden bor på nabogrunden.

– Det er jo privilegeret at have sin arkitekt tæt på, fordi vi har kunnet få meget sparring fra hende undervejs. Og selvom min kone Trine og jeg har ret klare ideer om, hvad vi kan lide, har vi givet min søster ret frie hænder, da vi stoler på hendes dømmekraft, siger Frederik Houen Clausen.

En skæv løsning, der passer lige ind i omgivelserne
At finde den bedste udnyttelse af byggegrunden var en af de første udfordringer, familien stod over for.
– En relativt begrænset grundstørrelse og vores ønske om at få huset til at passe bedst muligt ind i omgivelserne satte rammen, fortæller Frederik Houen Clausen. 

Løsningen blev at bygge huset i tre forskudte blokke og at fordele de 181 kvadratmeter på to plan. Den spændende formation består af to pudsede, hvide blokke bundet sammen af en kerne i træ. På toppen af midterelementet er der etableret en tagterrasse med et vidtstrakt vue hen over trætoppene. Blokken, der vender mod haven, er lidt højere end den vejvendte og har en spids taghældning, som hælder ’til den ene side’. En lidt atypisk, men meget dynamisk løsning.

Lyden tænkt ind fra start
Indenfor præger et åbent rumforløb huset og giver indtryk af højt til loftet. Det er der også i konkret forstand – i husets centrale rum, køkken-alrummet, er der over syv meter fra gulv til kip. For at modvirke akustiske gener har parret valgt Troldtekt akustik til lofterne i de fleste rum. 

– Det gør virkelig en forskel, især på overetagen, hvor al lyd nærmest bliver opsuget. Det er meget behageligt. Vi boede en periode i en projektlejlighed i Valby, hvor akustikken var helt forfærdelig. Det gjorde os opmærksomme på at få tænkt lyddæmpning ind fra starten, da vi skulle i gang med huset her, fortæller Frederik Houen Clausen.

Virker også godt visuelt
Valget af Troldtekt var nemt for Frederik Houen Clausen, der i kraft af sit arbejde som projektleder hos Rambøll har et godt kendskab til forskellige byggematerialers egenskaber.
– Jeg var helt tryg ved at vælge træbeton til mit hjem. Også i forhold til udseendet, for med den fine struktur og hvide farve er det rigtig pænt, siger Frederik Houen Clausen, der ikke ville tøve med at anvende Troldtekt igen, hvis familien engang skulle finde på at kaste sig over et nyt byggeprojekt.

Fakta

Projekt:
Et familiehus på 181 m2 fordelt på to plan i Dragør
Arkitekt:
Marianne Houen Schmidt
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvid 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Tekst & Fotos
Tekst:
Nadia Bjørnson-Langen
Fotos:
Morten Langkilde