Botilbud for ældre med autisme

Atmosfæren er hjemlig og imødekommende i Seniorhuset i Hinnerup. Ruth sidder på sin bænk ved sin egen bolig og følger med i aktiviteterne i den fælles stue.

De fire boliger i Seniorhuset, og de tilknyttede faciliteter, er blevet godt modtaget af beboerne, der alle lider af autismespektrumforstyrrelser og tidligere har boet i en af botilbuddene lige ved siden af. Med dette udviklingsbyggeri, støttet af Realdania, er der for første gang arbejdet med særlige forhold for ældre med autisme og det forventes, at man herigennem bliver klogere på denne gruppe menneskers særlige behov.

Arkitekt Mette Wienberg blev indbudt til at deltage i konkurrencen, som efterfølgende har været en eksperimenterende proces med modeller og meget dialog. Mette Wienberg fortæller, at hun og Line Frier har arbejdet meget med rumforløb, materialer og farver i projektet. Alt sammen elementer, der skal understøtte boligen som et trygt, intimt og personligt rum, hvorfra man kan vælge fællesskabet. Beboerne har vinduer ud til gangarealet og til de fælles opholdsrum er der glaspartier, der nedbryder grænserne mellem rummene. Ved hver bolig er indgangen indrammet i en niche med en bænk og en plante, der samtidigt fungerer som en tryg overgangszone i forhold til fællesskabet.

Hvid Troldtekt er valgt som loftsplade i fællesområderne og fremmer et godt lydmiljø, der igen skaber nærvær og ro for sanserne. Lofterne bliver afbrudt af fint detaljerede lysninger ved ovenlys, der skaber en positiv stemning sammen med grønne farver. Mette Wienberg fortæller om valget af grønt: ” Grøn er til alle tider en opløftende farve, der her er anvendt både inde og ude. Farven fungerer med de organiske rumforløb og styrker kontakten mellem inde og ude, - understøttet af beplantningen, der skaber en harmonisk helhed”.

Fakta

Projekt:
Seniorhuset i Hinnerup
Arkitekt:
Wienberg Architects og Frier Architecture
Bygherre:
Region Midt
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvid 101
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt