Arkitektur med indbygget omsorg

De flade marker og de åbne vidder er et markant karaktertræk i området nord for Varde i Vestjylland. Her i udkanten af Tistrup er der opført et nyt - og meget vellykket plejecenter med 24 boliger samt fællesfaciliteter. Bygningen indpasser sig smukt i landskabet med sine vandrette linjer og fint proportionerede facader. Solceller er diskret integreret i tagfladen, og pastelfarvede felter skaber afveksling og understreger det arkitektoniske hierarki.

Interiøret er præget af en fremragende hovedplan, hvor boligerne er samlet i tre mindre boenheder omkring fællesarealer. Ved hjælp af en let indbyrdes forskydning af de enkelte fløje skabes der attraktive opholdsarealer i stedet for triste lange gange. På samme måde som i en lille sydlandsk landsby bevæger man sig rundt i et varieret gadeforløb, hvor alle funktioner er tæt på boligen.

Glasvægge i bl.a. spisesal og kontorer sørger for en stor grad af gennemsigtighed og åbenhed. I det hele taget er der lagt vægt på at gøre rammerne trygge og overskuelige. Netop hjemligheden har været i fokus, og beboerne trives helt tydeligt med de bløde overgange mellem bolig og fællesareal. Også den lette udgang til udendørs terrasser og haveanlægget er et stort plus i det daglige.

Rent akustisk er der arbejdet meget bevidst med at skabe et afdæmpet lydmiljø. Gulvene er i fællesarealerne belagt med linoleum, der dels tager trinstøjen og samtidig er et perfekt underlag for f.eks. kørestole. Lofterne er overvejende beklædt med hvide Troldtekt akustikplader, som skaber en visuel rolig og sammenhængende fladevirkning i hele centeret. Som en fin variation er den store forsamlingssal og den fælles spisestue, begge højloftede rum, beklædt med lyse trælister uden på sortmalede Troldtekt paneler.

Det er tydeligt at Tistrup Plejecenter er tegnet af arkitekter, der har formået at indleve sig i ældre menneskers ønsker og behov. Samtidig er det en velfungerende moderne arbejdsplads med mange gennemtænkte praktiske detaljer til gavn for personalet. Enkel og smuk arkitektur med indbygget omsorg.

Fakta

Projekt:
Tistrup Plejecenter med i alt 24 boliger samt fællesfaciliteter, Danmark
Arkitekt:
Arkitektfirmaet Frost Larsen A/S / H. Lindquist Arkitekter
Bygherre:
Varde Kommune
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvid + sortmalet
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld) og fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
K0-FS (med ret kant og fals til synlig skinne) + T24 skinnesystem samt K0 (med ret kant) til montering med skruer.
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt