VUC Syd - Haderslev

Visionært uddannelsescenter er blandt vinderne af the German Design Award 2015.

Når arkitektur er bedst, har den potentiale til at ændre vores måde at tænke - og agere på. Det nye uddannelsescenter VUC Syd på havnefronten i Haderslev er en sådan bygning. Den fremskudte placering på Haderslev havnefront er et operahus værdig. Samtidig er udformningen af både det ydre og det indre på et meget højt niveau. Dermed sender byen et klart signal til borgerne og omverdenen at her har både uddannelse og byudvikling højeste prioritet.

Den skulpturelle bygning er opbygget traditionelt omkring et atrium, men har en pragtfuld dynamik i både eksteriør og interiør. Facaden har fået et twist med terrasser, der forskyder sig indbyrdes og dermed skaber en spiralformet bevægelse mod fjorden. Husets indre er præget af en rendyrket åbenhed og transparens, der spreder sig op gennem huset 5 etager. Et nordisk rum, der åbner sig mod lyset i et forrygende flot forløb af rum, trapper og broer.

I stueetagen er der adgang til en sportshal, et auditorium og en kantine. Dermed er VUC – foruden at være et progressivt uddannelsesmiljø - også et kulturhus for byens borgere. De følgende 3 etager er forbeholdt undervisning og fagopdelt i henholdsvis science, kultur og sprog. Øverste etage er forbeholdt administration og lærere.

Sportshallen ligger lige til højre for hovedindgangen og er forsænket i terræn for at give en tilstrækkelig loftshøjde. Man kan følge med i aktiviteterne gennem store glaspartier. Den rå betonhal har Troldtekt på loftet som nødvendig akustisk dæmpning og sammen med gulvet giver det et godt lydmiljø for fysisk aktivitet.

Fakta

Projekt:
VUC Haderslev
Arkitekt:
AART architects & ZENI arkitekter
Bygherre:
VUC Syd
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvidmalet 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5-FN, monteret med skjulte T35-skinner
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt
Fotos:
Dipl.-Ing. Olaf Wiechers, Thomas Mølvig & Adam Mørk

Awards

VUC Haderslev er blandt vinderne af The German Design Award 2015, hvor uddannelsescentret har modtaget en ”special mention” i kategorien ”architecture and urban space”.