VUC Sønderborg

Overraskende ombygning skaber pulserende læringsmiljø med rigtig god akustik.

I 2009 blev det besluttet at udvide VUC Sønderborg, som er beliggende centralt i byen. De fysiske rammer var blevet alt for snævre i forhold til det stadigt stigende antal studerende. Desuden var den gamle skolebygning hæmmet af en planløsning, der ikke harmonerede med nutidens krav til undervisning og videndeling. Noget måtte gøres, og en arkitektkonkurrence blev derfor udskrevet.

Lidt over to år er gået, vinderprojektet er nu opført, og VUC Sønderborg er som forvandlet. Med et elegant kunstgreb er det lykkedes arkitekt Kai Østergaard-Jensen fra ZENI A/S at transformere en traditionel skolebygning fra 1937 til et moderne kraftcenter for læring. Arealet er fordoblet, og en helt ny fløj kobler sig på anlægget mod øst. Samtidig er akustikken blevet optimeret i både den eksisterende bygning og i de nye afsnit. COWI har været ingeniører, og byggeriet er udført af Bo Michelsen A/S fra Tønder i hovedentreprise.

Harmoni og dynamik
Udefra er tilbygningen diskret, men alligevel er man ikke et sekund i tvivl om hvad der er nyt og gammelt. Østfløjen på den gamle rødstensbygning er blevet revet ned og det har åbnet op for en særdeles spændende sammenkobling og en ny hovedindgang.

Facaden på det nye afsnit er beklædt med skærmtegl i rødlige nuancer, der er monteret på et stålgitter. Dermed smelter bygningerne sammen til en harmonisk helhed i gadebilledet. Den transparente facade får bygningen til at stå lysende om aftenen, og om dagen filtreres sollyset, før det falder blødt i interiøret.

Det indre af huset er en overraskende dynamisk oplevelse. Den gamle bygning er blevet udhulet og der er etableret ”svævende” etagedæk. Faktisk er det vanskeligt at se hvad der er gammelt og hvad der er nyt. Intet er som før, og huset summer af liv på alle etager. Skolens indre torv spænder over fire etager, og man får med det samme en god fornemmelse af ”højt til loftet” og mentalt overskud.

Lydmiljø i top
Akustikken i den tidligere folkeskole var mildest talt elendig, og derfor var det et ultimativt krav, at lydmiljøet i det nye projekt skulle være i top. Arkitekt og ingeniører har derfor valgt at bruge Troldtekt Akustik Plus som lydabsorbenter på stort set alle loftsflader. Over disse er der lagt batts til at tage de dybe toner, og i det hele taget er der brugt mange ressourcer på at opnå en optimal efterklangstid i alle rum.

En stor vindeltrappe forbinder etagerne, der åbner sig op mod fællesskabet med balkoner. Der er hele tiden nye anderledes vinkler og flotte kig gennem huset. To cylindriske tårne rummer små mødesteder, hvorfra man både kan se ud og blive set. Undervisningsrummene ligger ude i facadelinjen, hvor der er godt dagslys.

I det nye afsnit er der bl.a. lokaler for undervisning og opholdsarealer med sofagrupper. Eleverne mødes på tværs og arbejder på bærbare computere. To futuristiske bokse i henholdsvis rød og grøn giver mulighed for fordybelse og interaktiv læring med store smartboards. Det er tydeligt at eleverne og de ansatte stortrives i de afslappede omgivelser, som er inspirerende udformet med sans for både helhed og detalje.

Fakta

Projekt:
VUC Sønderborg
Arkitekt:
ZENI arkitekter A/S
Bygherre:
VUC Sønderjylland
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik Plus
Farve:
Lys natur
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5-FN, monteret med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt