Bikuben Kollegiet

Beliggenheden er central, og udsigten i absolut særklasse. Bikuben Kollegiet på Aalborgs havnefront er nok det nye boligbyggeri, som har den suverænt bedste beliggenhed i byen. Fra alle boliger er der kig til Limfjorden og byens pulserende liv.

Arkitektonisk helhed

I 2006 lå Kollegiefonden Bikuben i forhandling med Aalborg Kommune. Fonden skulle bruge en grund, hvorpå de kunne opføre et boligprojekt for unge. Da de blev tilbudt nabogrunden til Utzon Centret, var der ingen tvivl. Fondschef i Kollegiefonden Bikuben, Holger Lindemann, fortæller: – I takt med at kollegiets placering faldt på plads, besluttede vi, at det naturligvis skulle være Kim Utzon Arkitekter, som skulle udforme projektet. På den måde kunne vi opnå en enestående bygningsmæssig sammenhæng i et rekreativt område under det fælles navn Utzon Parken.

Huse som klippemassiver

Valget af punkthuse giver bebyggelsen en behagelig transparens, på trods af de 64 boliger, som byggeriet indeholder. Arkitekt MAA Jesper Roth fra Kim Utzon Arkitekter siger: – Husene ligger som klippemassiver i en spredt træbeplantning. Vi har placeret de tre tårne i en rytmisk komposition, der tillader folk at sive ind gennem bebyggelsen på deres vej gennem det grønne parkområde.

Blød akustik

Selve planen i det enkelte punkthus er symmetrisk opbygget omkring en akse. Lejlighederne er dermed spejlet med fire boliger på hver etage. – To-rumsboligerne markerer sig tydeligt i facaden, idet det ekstra værelse fremstår som en søjlebåren enhed på henholdsvis nord- og sydfacaden. Oven på disse stålbeklædte værelsesenheder er der etableret store tagterrasser. I kontrast til de hårde materialer, er der monteret lys Troldtekt akustik i alle tre opgange. Det har både en akustisk og dekorativ effekt, som opbløder den rå beton, der er meget markant i både eksteriør og interiør, fortæller Jesper Roth.

Fakta

Projekt:
Ungdomsboliger "Bikuben Kollegiet" ved Aalborg
Arkitekt:
Kim Utzon Arkitekter
Bygherre:
Kollegiefonden Bikuben
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt MAA
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt MAA