Kollegium med havudsigt

Med Limfjorden som nærmeste nabo har de nye beboere på PFA Kollegiet Aalborg en beliggenhed ud over det sædvanlige. Samtidig er det et kollegium med vægt på læring, fællesskab og bæredygtighed.

En tidligere kontorbygning i Nørresundby ved Aalborg er blevet transformeret til et moderne kollegium med 220 boliger. Indgangen og en lang række fællesfaciliteter ligger i stueetagen, mens boligerne ligger fordelt på fem etager, hvor den øverste etage er en penthouse med tilhørende tagterrasse.

Bygningens kontorpræg er erstattet af et mere varieret udtryk med en ”reol” i fiberbeton med altaner i forskellig dybde, hvilket giver bygningen flere skalatrin. Beboerne har eget bad og udvalgte egen altan, mens køkkener deles mellem 9-12 beboere. Det er i kollegiekøkkenerne, at det spontane fællesskab udspiller sig.

Arkitema Architects har både stået for konverteringen og indretningen af kollegiet, og det er gjort med stor sans for at skabe nogle indbydende og robuste rammer. I fælleskøkkenerne og i gangarealerne er der anvendt Troldtekt akustikplader i lys natur, som falder fint i tråd med de øvrige materialer og farver.

Bæredygtige lofter

I anledningen af PFA Fondens 100-års jubilæum har PFA Pension taget initiativ til at opføre studieboliger i fire, danske byer – herunder Aalborg. For alle byggerierne gælder, at læring, fælleskab og bæredygtighed er i højsæde.

Ved konverteringen af kontorbygningen til studieboliger har man prioriteret bæredygtige materialer med lang levetid, minimal miljøpåvirkning og positiv effekt på indeklimaet. PFA Kollegiet forventer at modtage en DGNB-certificering i sølv for blandt andet en konvertering med fokus på materialerne.

I den højloftede stueetage er alle lofter med Troldtekt i grå natur, som sikrer en god akustik, hvad enten det er i studierum, vaskeriet eller musiklokalet. Igen med udsigt til fjorden og Aalborg på den anden side har beboerne adgang til en lang række fælles aktiviteter og faciliteter, som lægger op til netop læring, fællesskab og bæredygtighed.

Fakta

Projekt:
PFA Kollegiet Nørresundby
Arkitekt/Indretning/Specialdesign:
Arkitema Architects
Bygherre:
PFA Pension A/S
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur, grå natur
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, 11 mm fas, K11
Montering:
Med Troldtekt strukturskruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Certificering

PFA Kollegiet forventer at modtage en DGNB-certificering i sølv for blandt andet en konvertering med fokus på materialerne.