Besparelser på energien men plus på indeklimaet

Afdelingen Ringparken i Sæby har været igennem en energioptimering, der også har ændret på boligernes indretning og arkitektoniske udtryk.

En grøn plæne og solitære træer binder Ringparkens 21 boliger sammen i en fin helhed, hvor der samtidig er et privat haverum til hver bolig. Boligernes hvide facader og asymmetriske snit giver boligerne en fin genkendelighed, men hænger også sammen med den nylige renovering.

Boligerne er opført i 1966 med typiske flade tage, som senere blev ombygget til sadeltage. Da rådgiveren ENERGIHUSET A/S i Sæby tog fat i renoveringen, blev taget igen renoveret. Nu er der ikke bare 150 mm isolering men 400 mm isolering i taget og skrå tage med tagpap, der har gjort det meget oplagt at tilføje små ovenlysvinduer og samtidig en anden rumlighed inde i boligerne. Solceller på tagene kræver en hældning svarende til den nye tagflade og bidrager til gengæld med strøm til Ringparken.

Indenfor har alle boliger fået en ny og mere fleksibel indretning og akustikken er blevet forbedret med hvid Troldtekt på alle loftsflader (undtaget i badeværelset). Beboeren Mona Løt, er meget begejstret for de nye lofter og ikke mindst den forbedrede akustik både til hverdag, og når familien har gæster.

Indeklimaforbedringer

Alle boliger i Ringparken har også fået isoleret gulvet og fået gulvvarme, hvilket også har bidraget til en bedre komfort indenfor, ligesom ventilationsanlæg i boligerne giver sundere boliger. Ringparken er skåret af fjernvarmesystemet og anvender i stedet fjernvarmenettet til et lokalt system med luft til vandpumpe med varmeveksler (en såkaldt ø-drift).

Mads Peter Sørensen fra ENERGIHUSET A/S fortæller, at Ringparken nu er selvforsynende med varme og er i stand til at lagre energi på dage, hvor der produceres for meget energi i solcelleanlægget.

Fakta

Projekt:
Renovering af Ringparken i Sæby
Bygherre:
Frederikshavn Boligforening
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvid 101
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA