Sommerstaden i Malmø

Vellykket konvertering af sygehus fra 1970-erne til eksklusive lejeboliger for unge.

Troldtekt Sommerstaden
Foto: Thomas Mølvig, architect

Malmø er særdeles charmerende, og med 270.000 indbyggere er den samtidig den tredje største by i Sverige. Øresundsbroen har koblet den tæt sammen med København og sammen udgør de to byer et af Europas hurtigst voksende vækstområder. Havnefronten er under forvandling til et attraktivt boligområde, og her kommer mange arkitekter og politikere for at studere, hvordan man skaber et levende bymiljø.

Symbolet for byens opblomstring er den 190 meter høje skyskraber ’Turning Torso’, tegnet af spanieren Santiago Calatrava. Byens markante vækst øger naturligvis også behovet for gode og billige boliger for unge. I sygehusområdet Sommarstaden har man skabt et bemærkelsesværdigt eksempel på konvertering af den eksisterende bygningsmasse.

I august 2006 indviedes 144 eksklusive studenterboliger i en fire etagers hospitalsbygning fra 70-erne. Det er Stadsfastigheter Malmö Syd, som ejer og driver boligerne, og danske JJW ARKITEKTER har tegnet projektet. Den 100 meter lange bygning har fået nyt liv og danner nu en velfungerende ramme om dagligdagen for unge studerende. Sygehusstemningen er som blæst væk og arkitekturen virker tidløs i al sin enkelhed.

Beliggenheden er også fremragende, både i forhold til centrum, indkøbsmuligheder og i forhold til grønne parkområder. Malmøs indre by kan nås på 10 minutter til fods, og shoppingcenteret Mobilia ligger blot et par hundrede meter fra hovedindgangen. Pildammsparken, som er en af de største parker i Malmø er lige rundt om hjørnet og hånden på hjertet: hvem vil ikke gerne bo et sted med navnet ’Sommarstaden’?

Stor husdybde

JJW Arkitekter A/S er en tegnestue med stor erfaring i ombygning af eksisterende bygninger. Det mest kendte eksempel er nok de spektakulære boliger i frøsiloerne på havnefronten i København, tegnet i samarbejde med hollandske MVRDV. Indehaver og arkitekt SAR/MSA Andreas Blomberg har også været ansvarlig arkitekt på studenterboligerne i Sommerstaden. JJW Arkitekter har 75 medarbejdere, og i opgaven med Sommarstaden en afgørende fordel i at kunne opfylde bygherrens krav om at projektere på svensk.

Ifølge Andreas Blomberg har det været en spændende udfordring, at omdanne den meget stramme bygning til et levende miljø for unge mennesker, og han fortæller her om processen: ’Vi begyndte med at strippe bygningen fuldstændigt for at komme ind til kernen i projektet. Det eneste som reelt blev bibeholdt fra sygehuset var i princippet den bærende betonstruktur og facaden med vindueshuller, etageadskillelserne og trappehusene med elevatorer. Grundlæggende var det et rigtigt godt hus, men den vanskelige opgave var at udnytte husets store dybde på en positiv måde. Desuden var det vigtigt at få så mange lejligheder ind som muligt, uden at det gik ud over den enkelte beboers komfort. Det blev bl.a løst ved at bryde husets modul, hvilket også tydeligt kan aflæses i facaderne.’

’Den lange midterkorridor var nødvendig for at få en fornuftig logistik i planløsningen. Det betød at vi måtte arbejde meget bevidst med visuelt at bryde det lange snorlige gangforløb. Korridoren er 100 meter lang, og man kan se fra den ene ende til den anden. Vi har derfor gennembrudt huset på midten, hvor der er etableret fællesrum og vaskefaciliteter. Det betyder, at huset gennemlyses på dette centrale sted, og i stueplanets foyer er der gennemgang til den bagvedliggende park. Selve gangforløbet er yderligere varieret ved en udstrakt brug af farvede felter i forskellig længde og mønstre i gulvbelægningen. Desuden er lysarmaturerne tværgående, og selve lyskilden sidder tæt ved væggene, så refleksionen gør gangen synsmæssigt bredere. Lyssætningen presser udad rent perceptionelt i den 2,50 meter brede korridor. Denne dobbelte forkortning af perspektivet har stor visuel effekt, og desuden virker gangforløbet indbydende med daglys i begge gavle.’

Solide lofter

Der er anvendt hvidmalet Troldtekt i foyeren, korridorer, trapperum, vaskerum og fællesrum og Andreas Blomberg forklarer om lofterne: ’Vi ønskede et slagfast materiale med tyngde og gode akustiske egenskaber. Lette plader ville ganske enkelt ikke fungere i et ungdomsmiljø som dette, hvor der spilles fodbold på gangene og festes i weekenderne. Det skulle være et fuldt demonterbart nedhængt loft med adgang til al installation. Desuden ønskede jeg ikke et grimt system med T-skinner, men et æstetisk smukt produkt med en rustik karakter. Derfor valgte vi Troldtekt, der hviler på grafitgrå stålprofiler og i længder på 1,80 meter af hensyn til vægten. Belysningen består ligeledes af integrerede Troldtekt armaturer, der spænder hele vejen igennem og dermed skaber en elegant rumlig effekt.’

Komplet boligenhed

De 144 lejligheder er lyse og enkle i deres indretning. Boligarealet varierer mellem 24 og 63 kvadratmeter, og den åbne planløsning medvirker til at de fremtræder behagelige og yderst funktionelle. Loftshøjden på 3 meter, og de store vinduespartier bidrager også til at give en atmosfære af eksklusivitet og rumligt overskud. En del af lejlighederne har endvidere adgang til store altaner mod parken, der ligger mod vest. Boligerne er enten etværelsers eller toværelsers, - alle med integreret køkken og bad. Store skydedøre giver mulighed for at lukke soveværelset af eller at lade hele lejligheden være ét stort rum. Huslejen varierer mellem 3.800 og 6.700 svenske kroner inklusive varme, vand og el. Måske ikke den billigste boligform, men til gengæld er juli og august betalingsfrie.