Børnehuset Østerled

I det store, nye børnehus er bæredygtigheden indbygget i det favnende hus og i en pædagogisk tankegang omkring livet i børneinstitutionen. Denne kobling er byggeriet blevet præmieret for, med White Green Awards 2012.

I det store legepladsområde bliver man mødt af børn med små vandkander i hånden i færd med at vande børnehusets blomster og træer. På et mere tilbagetrukket grønt område udenfor stuerne, står små kastanjetræer i potter og vidner om en opmærksomhed omkring årstiderne, kredsløbene og planternes betydning.

Børnehuset Østerled er opført som et energiklasse 1 byggeri og opfylder derved nogle krav til energiforbrug. Men huset er samtidigt smukt og harmonisk tilpasset grunden og skabt som de bedste rammer for børns trivsel og hverdag. Huset er organiseret som 3 bygningskroppe, der er hægtet sammen, men som er vinklet som blade på en blomst.

Arkitektonisk giver vifteformen en dynamisk bygning med orientering mod syd, hvor bygningen er lys og åbner sig op mod lyset, mens bygningen er mere tilknappet mod nord. Det er et vellykket greb, der også imødekommer den bæredygtige tankegang. White Arkitekter A/S arbejder målrettet i alle projekter på bæredygtighed på alle niveauer og har på den måde gjort det til en del af deres kultur, fremfor et parameter der "klistres på".

Blomsten åbner sig

Idéen om at åbne huset op mod syd med skrånende tagflader er både indbydende og rationel. Om vinteren trænger meget dagslys og varme ind i stuerne og giver en skiftende stemning afhængigt af årstiderne.

De store udhæng giver omvendt skygge og læ om sommeren, når lyset skal begrænses. På denne side af bygningen leger de mindste, af de i alt 100 børn, og der er rum for mindre grupper af større børn. Som et alternativt rum eller mellemrum, er der i tilknytning til stuerne opført små drivhuse, hvor børnene planter frø og kan trække sig tilbage, fra det store fællesrum. På den måde er der flere steder skabt rammer for et liv og virke, som pædagogerne kan tage op.

De store glasfacader i trækassette-facader modsvares af murede vægge inde i bygningen, som kan akkumulere varmen og bygningen kan derved bedre udnytte solens varmestråler. Mod nord har bygningen garderobe rum og toiletter og udgang til den kæmpe store legeplads. Her er der også mindre udhæng, der giver læ og skygge og derved også hyppigere mulighed for at opholde sig udenfor. Indenfor er der også skabt en fin variation af rum. De 4 børnehavestuer ligger tæt på hinanden med individuelle farver og dermed genkendelighed. På stuerne er der to loftshøjder, der differentierer rummet og dermed anvendeligheden.

Troldtekt er det gennemgående loft, som giver rummene en god akustik, trods de høje rum. I de meget lyse rum, giver Troldtekt pladerne i farven lys natur også en varm og stoflig modvægt. Gangarealet er udvidet til et legerum med muligheder. Det vil sige at, arkitekterne har tegnet et rum, der afhængigt at indretningen kan bruges til tumleleg, historielæsning eller Lego tårne.

Sagsarkitekt ved White, Mette Boye fortæller: " I gangarealet giver især ovenlys et spændende lys, ikke mindst fordi lyset farves af de forskellige "gavle" ind til stuerne". Det fleksible gangareal afløses af det store fællesrum, hvor børnene møder ind om morgenen og måske spiser morgenmad. Her er indrettet med åbent køkken i den ene ende og hyggesofa ud mod glaspartierne. På den anden side er der indrettet to stuer til vuggestuebørn og en afdeling for personalet.

Harmonisk bæredygtighed

Husets murede kerne med rum der åbner sig mod lyset er som en blomst og illustrerer også den rumlige idé om at der er plads til den aktive leg eller den mere tiltrukne leg i en niche. Her er plads til både fællesskab, nærvær og privathed. Der er også rig mulighed for børnene at lære elementerne vand, jord, luft og ild. Husets orientering fortæller om årstidernes skiften og børnene får især på legepladsen og i drivhuset fingrene i mulden.

Huset har jordvarme og der er forberedt for solceller. Den bæredygtige tankegang i dette projekt, tager udgangspunkt i at huset ikke belaster miljøet, men bruger af de vedvarende energikilder fra solen og jorden.

I valget af materialer er der naturligvis også tænkt på bæredygtighed. Troldtekt lofterne er et fint eksempel på et materiale, der både gavner miljøet, energiregnskabet og indeklimaet. Bæredygtighed er i børnhuset Østerled smukt integreret i arkitekturen og alligevel en synlig del af udtrykket.

Nordens største arkitektfirma, White, præmierede deres eget byggeri Børnehuset Østerled, ved de årlige Whitedage. Udnævnelsen til White Green Award 2012 er en hyldest til bæredygtighed, hvor arkitekturen aktivt fremmer et godt miljø for børn i daginstitutioner. ”Med et godt mix af teknik, formgivning og tilpasning til stedets præmisser er det lykkedes at opføre en holdbar, smuk og harmonisk bygning, der desuden kan fungere som et pædagogisk redskab for fremtidige generationer,” som det fremgik af dommerbetænkningen.

Fakta

Projekt:
Børnehuset Østerled i Hedensted
Arkitekt:
White Arkitekter A/S
Bygherre:
Hedensted Kommune
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Awards

Børnehuset Østerled er tildelt en White Green Awards 2012.