Skjulte udfordringer

Den integrerede institution Damhuset i Risskov har fået en større udvidelse, der orienterer sig mod en anden gade, og Damhuset har dermed også fået et nyt ansigt udadtil.

Overfor Damhuset ligger Bindesbøll Byen, som tager udgangspunkt i det tidligere psykiatriske hospital, tegnet af Bindesbøll. Den nye bydel bringer flere børn til kvarteret, og Damhuset har derfor fået en tredje fløj.

Den ældste del af børneinstitutionen er en villa fra 1908 tegnet af Hack Kampmann, som funktionærbolig knyttet til hospitalet overfor. Til villaen er der tidligere opført en ny fløj, og med den sidste tilbygning er der opstået en hesteskoformet institution omkring legepladsen.

Den nye fløj er opført i lyse tegl og en harmonisk vekselvirkning med felter i træ. De fire nye stuer har deres egen indgang fra gaden, der dels er meget praktisk, men også giver den nye fløj sin egen identitet.

Godt indeklima

Opgaven med at tilføre Damhuset en tredje fløj var ikke uden udfordringer, hvilket man ikke får indtryk af, når man besøger huset. Bygningens afgræsninger var meget præcise og tre meters niveauforskel er meget, at integrere i en bygning.

Resultatet er et smukt og funktionelt hus, hvor stuerne ligger mod legepladsen, og gangzonen er udvidet således, at der opstår rum i rummet, hvor man kan oprette midlertidige værksteder eller lade en igangværende leg blive stående ….

Rummet har, som de øvrige stuer brug for en god akustik, hvorfor man har valgt Troldtekt som primær akustikregulering. Stuerne er placeret to og to, hvorimellem badeværelser og stillerum er placeret.

Et godt indeklima er nøje indarbejdet i arkitekturen. Udover en god akustik i alle rum får husets brugere også frisk luft gennem Troldtekt pladerne med integreret ventilation. Troldtekt ventilation er baseret på lavimpuls-indblæsning, som giver frisk luft uden træk, støj og synlige installationer.

Dagslyset spiller også en vigtig rolle for komforten. Store vinduespartier ved gangen giver dagslys om formiddagen, mens eftermiddagssolen rammer stuernes store vinduer, der er orienteret mod legepladsen.

Fakta

Projekt:
Integreret børneinstiution Damhuset i Risskov
Arkitekt:
Norconsult
Bygherre:
Aarhus Kommune
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik og Troldtekt ventilation
Farve:
Hvid 101 og lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld), ultrafin (1,0 mm træuld) og extrem fin (0,5 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, ret kant til synlig skinne, K0-S
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt