Kulørt børneparadis

Når man besøger daginstitutionen Bärenhöhle ("Bjørnehulen"), får man helt lyst til at være barn igen. I den lille by Esens, som ligger vest for Bremerhaven ca. 4 km fra den nordtyske del af Vadehavet, har arkitektbureauet Ralph Thater skabt en kommunal daginstitution, der er et sandt paradis for børn.

På et areal på næsten 2.000 kvadratmeter fordelt på to etager har op til 166 børn, der er inddelt i syv grupper, masser af plads til at lege, boltre sig, gå på opdagelse og slappe af.

Stort nybyggeri med fladt tag og farverige facadeelementer

Den nye daginstitution, som ligger på et tidligere landbrugsareal i umiddelbar nærhed af et større parcelhusområde, skiller sig ud ved sin modulære opbygning med to forskudte bygningsdele. De markante facader er pudset med forskellige teknikker og holdt i forskellige farver. Især det mørkerøde facadetæppe, som bruges flere steder i bygningen, fanger blikket.

På begge etager er der vinduer fra gulv til loft langs hele bygningen, som giver masser af lys i daginstitutionens indre, som takket være sin generøse og åbne planløsning fremstår både indbydende og lys. Vægge med kulørte farver eller naturligt træ skaber en god og hjemlig atmosfære.

Åben planløsning med fokus på sikkerhed

Den største attraktion for børnene er nok den lange rutsjebane. Fra den kan de rutsje lige ned i armene på deres mor eller far, når de skal hentes. Rutsjebanen, som er lavet af massivt træ, ligger lige ved siden af hovedtrappen, som fører fra det store foyer- og indgangsområde, som også kan bruges til arrangementer, op til første sal, som der er fuldt indkig til nedefra. Selvfølgelig kommer børnenes sikkerhed først, så arkitekterne har her besluttet sig for at bruge et særligt koncept, som man kun har brugt én gang før i en tysk daginstitution.

Der er ingen konventionelle gelændere, men et fintmasket net af rustfrit stål, som strækker sig fra gulv til loft på første sal og sikrer, at børn ikke kan klatre ud over brystningerne eller kaste ting ned i indgangsområdet.

I netkonstruktionerne er der integreret store, sofistikerede legekasser i træ, som børnene kan trække sig tilbage til, og som samtidig giver børnene nye perspektiver på rummet.

Alle de forskellige grupper i institutionen har indvendige trapper, så de nemt kan komme fra etage til etage og benytte sig af de gode klatre- og legemuligheder i institutionens to store bevægelsesrum. Da der er masser af flugt- og redningsveje, får børnene i Bärenhöhle – i modsætning til børn i mange andre daginstitutioner – endda lov til at bruge gangene til leg.

God søvn og frisk mad

Der er selvfølgelig også soverum til vuggestuebørnene, som kan overvåges fra grupperummet. De meget fleksible soverum er indrettet med flere soveniveauer og udtrækkelige senge.

I det store køkkenområde, som både rummer en hygiejnestation og et undervisningskøkken med tilhørende spiseplads, bliver der lavet frisk mad til børnene. Der er desuden mulighed for, at pædagogerne kan lave mad og bage sammen med børnene.

Bortset fra flisekøkkenet har alle andre værelser et ensartet stribet vinylgulv, som visuelt passer perfekt til de lyse lofter.

Troldtekt-plader giver perfekt akustik i hverdagen

Loftet er beklædt med akustikplader fra Troldtekt, som giver optimal akustik i den livlige daginstitution – en af de største udfordringer, når man skal bygge en daginstitution. For børn og pædagoger bør efterklangstiden holdes så lav som muligt, så man undgår ubehagelig støj og samtidig gør det nemmere at høre musik og tale. Det er lykkedes i daginstitutionen Bärenhöhle med de forskellige akustikelementer fra Troldtekt, som både er monteret på de malede vægområder og betonlofterne.

De diskrete akustikplader i træbeton er monteret med en skyggefugekonstruktion på et isoleringslag, som øger lydabsorptionen yderligere, så de lovgivningsmæssige krav er mere end overholdt. Sammen med akustikpladerne fra Troldtekt skaber kombinationen af malede og ubehandlede overflader en moderne og harmonisk kontrast.

Fakta

Projekt:
Den nybyggede daginstitution Bärenhöhle i Esens, Tyskland
Arkitekt:
Arkitektbureauet Ralph Thater, Wittmund
Bygherre:
Byen Esens
Troldtekt produkter
Loft- og vægbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Diplomingeniør Olaf Wiechers, arkitekt
Fotos:
Dieter Nöth