Fra Flydedok til design

Store og små designvirksomheder ligger side om side i Balticagade på Aarhus Havn, men på afstand ligner de store bygninger fortsat industribygninger placeret langs kajkanterne.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen

Ejendomsselskabet Olav de Linde A/S så mulighederne i de tidligere værftsbygninger, Aarhus Flydedok, da industrien forlod Mellemarmen midt i Aarhus. Det er lykkedes at udvikle området gradvist og bevare stedets ånd og charme. I dag er adressen Balticagade populær blandt både etablerede og nystartede virksomheder, der sætter pris på lokalerne, hvor man kan se slitagen på murstenene, kranen i loftet og de atypiske rumhøjder.

Olav de Linde foretrækker at bevare mest muligt og i øvrigt anvende genbrugsmaterialer. Derved arbejder firmaet både med bæredygtighed og bevaring.

Minimum

Hos tøjbrandet Minimum er bæredygtighed også vigtigt. Minimums kontor i en af de tidligere værftsbygninger er et fint eksempel på, hvordan eksisterende bygninger, transformeret til kontor, bliver noget særligt. Rytterlys og dobbelthøje rum giver en særlig atmosfære. Minimum og to mindre virksomheder optager to parallelle haller, som er forbundet. Kantinen ligger på en indskudt etage, hvorfra man kan se hele lokalet.

For at et så råt og stort rum kan fungere som kontorarbejdsplads, inkluderer transformationen en bearbejdning af akustikken. Her er anvendt hvide Troldtekt akustikplader i store felter i loftet. Det er derved understreget, at Troldtekt er et adderet element i renoveringen.

Swift Creatives

Hos designvirksomheden Swift Creatives i nabobygningen, også Balticagade, oplever man et andet eksempel på transformation. ”Vi arbejder med lyd”, fortæller de hos Swift Creatives. Det er blandt andet trådløse højttalere og hovedtelefoner, firmaet designer.

Også her er anvendt Troldtekt akustikplader på lofterne for at sikre en god akustik. Troldtekt er anvendt direkte på de rå betonlofter og er valgt i samme farve. Selvom lofterne er grå som beton opleves rummet lyst og levende. Fra de store vinduespartier kommer der meget dagslys, men også genskin, fra Aarhus-bugten lige udenfor.

I den ene ende af lokalet ligger to mødelokaler med glasvægge, men resten af rummet er indrettet til både kontorarbejdspladser, spiseplads og showroom. Det er netop i tidligere industribygninger, at en sådan moderne indretning fungerer bedst.