Moderne kontormiljø i det rå værft

Den mere end 100 år gamle ejendom Magasin 211 i Malmø er nænsomt renoveret og har fået nyt liv som kontorbygning, blandt andet med Troldtekt akustiklofter. Arkitekterne Wingårdhs står bag projektet og har nu selv kontor i den historiske bygning.

Farverige, rå og slidte vægge samt blottede rør i kombination med nye, lyse tilføjelser. Det er hovedelementerne i den historiske bygning Magasin 211 i Malmø, som er blevet renoveret og ombygget til kontorlokaler. Det er Varvsstaden AB, som står bag projektet sammen med arkitekterne Wingårdhs, som nu selv holder til i dele af de nyrenoverede lokaler.

Magasin 211 modtog prisen Malmøs Stadsbyggnadspris 2021 med begrundelse i bevarelsen af den oprindelige bygning, men nu med en ny anvendelse. Bygningen ligger i Varvsstaden i Malmø, som er en bydel i rivende udvikling. Den hundrede år gamle værftshistorie lever side om side med moderne bymiljøer, og flere nybyggerier forventes de næste mange år.

Samspil mellem det nye og det originale

Bygningen er oprindeligt opført i 1917, den er tegnet af arkitekt Axel Stenberg og har gennem tiden været brandstation, modelsnedkeri og systue. I forbindelse med omdannelsen til kontorlandskab har der været fokus på at bevare de originale bærende linjer i designet og på at bruge genbrugsmaterialer for at holde klimaaftrykket nede. Joakim Lyth, kreativ leder på Wingårdhs Malmø-kontor, fortæller:

– Vi ønskede at bruge så meget som muligt af den eksisterende bygning og dermed nedrive mindst muligt. Derudover supplerede vi med yderligere fra en materialebank med nedrivningsmaterialer fra andre bygninger.

Materialernes balancegang

I renoveringen er der anvendt naturlige materialer for at tilføre varme og et blødt udtryk til bygningens industrielle stil med beton, stål og mursten. Blandt andet ved at beklæde vægge med fyrretræsfiner og Troldtekt akustikplader i farven lys natur i lofterne.

– Det er en balancegang mellem, hvor rå og ubearbejdet et gammelt industrilokale kan være uden at blive opfattet som barsk, brutalt og ugæstfrit, og hvor bearbejdet, detaljeret og hyggeligt et transformeret rum skal være for at fungere som en hyggelig arbejdsplads, siger Joakim Lyth.

Troldtekt spiller designmæssigt sammen med de bevarede detaljer, som for eksempel originale, industrielle lamper og vinduer. Derudover har Magasinet et nedslebent betongulv, og akustikpladerne absorberer støj, hvilket ellers let kan opstå med de mange hårde flader.

– Troldtekt er valgt, fordi det passede ind i alle ovenstående designovervejelser, siger Joakim Lyth.

Fakta

Projekt:
Renovering af Magasin 211 i Malmø
Arkitekt:
Wingårdhs
Bygherre:
Varvsstaden AB
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Tekst & Fotos
Tekst:
Publico
Fotos:
BaraBild

Awards

Malmøs Stadsbyggnadspris 2021