Sverigesgade 4., Odense

Når man besøger virksomheden Odense Maritime Technology (OMT) på den tidligere Østre Havnekaj i Odense, emmer det af koncentreret skærmarbejde og small talk på engelsk. Det er svært at forestille at denne bygning har været et kornlager med meget få vinduer.

Odense Havn er i gang med en konverteringsproces fra industri- til vidensarbejdspladser. Lindøværftet er lukket, men mange af medarbejderne, som tidligere var beskæftiget med skibsdesign og logistik på værftet arbejder i dag med de samme opgaver i OMT’s kontorhus i Sverigesgade 4. Den viden de tidligere Lindø medarbejdere anvender hos OMT bliver nu viderebragt til den unge generation i virksomheden. Samtidigt bringes der nyt liv til havnearealerne i de ombyggede pakhuse.

Byggeselskabet Olav de Linde har stået for konverteringen af Sverigesgade 4 sammen med lejerne, OMT. Bygningen er indrettet i to etager med en fin kontakt mellem de to niveauer. Murene er isoleret indefra og det oprindelige træværk og skråbånd er bevaret men også suppleret med tilsvarende rå stålkonstruktioner. De mange nye vindueshuller og kviste giver meget lys til arbejdspladserne, mens de hvide Troldtekt plader dæmper akustikken,- særligt i det høje loftsrum.

De rå og stoflige materialer giver huset en charmerende identitet, mens moderne pendler og glasvægge giver flotte kontraster til oplevelsen af huset som helhed. Transformeringen af pakhuset i Sverigesgade er et fint eksempel på, at en arkitektonisk renovering kan resultere i et spændende byggeri med sin helt egen, særlige charme.

Fakta

Projekt:
Renovering af Sverigesgade 4 ved den tidligere Østre Havnekaj i Odense
Bygherre:
Olav de Linde og egne håndværkere
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvidmalet 101
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, monteret med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA

Awards

Nomineret til Renoveringsprisen 2014.

Juryen udtalte om projektet: "...den dybtgående transformation fra pakhus til moderne domicil for Odense Maritime Technology er gennemført med hensyntagen til virksomhedens ønsker og respekt for stedets historie.”