Den rene oplevelse

Kaffebar og risteri La Cabra i Aarhus’ Latinerkvarter har et motto: Brighter is Better, som bliver efterlevet i alle firmaets valg af råvarer, materialer og den oplevelse kunden får.

Troldtekt akustikplader har unikke lydabsorberende egenskaber og sikrer god akustik i f.eks. hoteller og restauranter
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Hos La Cabra bliver kaffen ristet lyst og nænsomt, for at bibeholde de naturlige aromaer og smagsstoffer, som i højere grad grundlægges i bærene på marken end i risteriet.

Stemningen er afslappet og lydene fra kaffemaskinen, gaden og pladespilleren blandes med gæsternes tale. Akustikken er på plads, for det er ikke lige meget hvordan man oplever sin kaffe, fortæller medejer af La Cabra Benjamin Evar. Der er en sammenhæng mellem æstetik, materialer og håndværk i caféen. Intet er tilfældigt. De unge arkitekter Mikkel Selmer og Simon Sjøgaard har tegnet og planlagt alt fra hovedgrebene til materialers møde i den mindste detalje i forbindelse med caféens udvidelse.

Deres fokus har gennem mange år netop kredset om sammensætningen og mødet mellem materialer. Et arbejde hvor de konstant forsøger at udfordre og skubbe grænserne for enkelte materialers potentialer, for at opnå en højere æstetisk helhed.

Det hvide Troldtekt akustikloft har en naturlig akustisk virkning i rummet, men hvordan fladen og forbandet virker på oplevelsen af rummet, krævede en afprøvning, og pladerne blev lagt forsøgsvis ud på jorden i baggården. Ved indgangen er rummets dybde og centrum understreget med trælister på tværs i et smalt bånd. Ser man til siderne i caféen, er forbandet på pladerne således, at linier tegner rummets længde, mens de øvrige samlinger ikke springer i øjet. Loftet udgør først og fremmest en homogen flade, men er samtidigt med til at tegne rummets længde.

Troldtekt er valgt fordi det er er et både funktionelt og ærligt materiale. Her går akustik og æstetik op i en højere enhed. Kompromisløshed gennemsyrer La Cabras medarbejdere og alt i indretningen, hvor man har taget udgangspunkt i stedets oprindelige kvaliteter, ligesom man i kælderen rister bønnerne efter samme ærlige princip. Smagsoplevelsen  skal være transparent, som fortællingen om kaffen og valget af inventar. Det er de rene linier, som både er en succes for La Cabras bønner i udlandet og den stille kop i caféen.

-------------------

Café La Cabra fremhæves i Architecturedigest's anbefaling: Why Design Lovers Should Visit Aarhus, Denmark