Ristorante DaVinci

De stilrene bygninger ved fjordkanten, der førhen husede byens bibliotek, er nu rammen om en populær, italiensk restaurant. Transformationen krævede en gennemgående renovering og et redesign, hvor kun de oprindelige træbetonlofter fik lov at blive.

Med den smukkeste beliggenhed ved Hadsunds havnefront kan gæsterne på davinci ristorante nyde italiensk gourmetmad med udsigt over fjorden. Det har de kunnet siden 2006. Før var det ikke fulde maver, men favnen fuld af bøger, de besøgende fik efter et besøg på matriklen, hvor byens kommunale bibliotek lå.

davinci ristorante var allerede på daværende tidspunkt en veletableret restaurant i byens gågade, men med planer om at udvide med flere selskaber og diner transportable fulgte behovet for flere kvadratmeter, og ejeren så et potentiale i bygningerne ved havnen.

Et kedeligt udgangspunkt

Arkitekt, designer og ejer af Bønnelycke MDD, Henrik Bønnelycke, fik den udfordrende opgave at transformere det kommunale, lidt kedelige byggeri til en indbydende restaurant. Første udfordring var selve bygningens tilstand, hvor revner og fundamentskader krævede reparationer. Det usynlige blev derfor dyrt og optog en del af renoveringsbudgettet. Anden udfordring var at tilføre huset sjæl og charme. 

– Det er jo noget, man ellers ofte får med sig ved at bevare elementer af det oprindelige, når man renoverer. Men her var der simpelthen ikke ret meget at bevare. Var der tale om et fint, gammelt bibliotek fra 30’erne, havde det været en anden sag. Udgangspunktet her var en facade af tarvelige mursten piftet op med turkisfarvede diagonaler i bedste 80’er-stil, fortæller Henrik Bønnelycke.

Alt skiftet ud, bortset fra loftet

Indvendigt skulle alt skiftes ud og gentænkes i forhold til husets nye funktion. Det betød blandt andet nye gulve, toiletter og inventar, og ikke mindst etablering af to store køkkener. Køkkenerne – husets hjerte – valgte arkitekten at udforme som to markante kuber, der står som to små huse midt i huset.

I byggeriet, der består af tre parallelle længer, er der rejsning på taget og dermed mange kvadratmeter loft. Lofterne er beklædt med Troldtekt plader, som stort set er det eneste, der har fået lov at overleve ombygningen.

– Troldtekt er en god måde at skabe en fantastisk akustik. Det fik vi forærende her, siger Henrik Bønnelycke.

Han valgte at sprøjtemale samtlige lofter, rør, ventilationer og vægge matsort. Den sorte farve går som en ’sort tråd’ gennem restauranten og videre ud på ydersiden af huset. Foruden at give et homogent indtryk, giver det associationer til et fiskerhus – og får huset til at falde pænt ind i de maritime omgivelser.

Akustik som rumskaber

– Ved indretning af restauranter handler det om at have fokus på gæstens behov. Vi har placeret husets café i gavlen med kig til gadelivet og nærhed til barens leben med klirrende glas og spruttende espresso-maskine, mens der i restaurantdelen er tænkt i at lukke alt ude, der ikke handler om det intime rum omkring bordet. Her skal lyden være afdæmpet og centreret om dem, man sidder sammen med, fortæller Henrik Bønnelycke.

– God akustik betyder alt for oplevelsen. Vi har indrettet rigtig mange cafeer og restauranter gennem årene. Og kunderne ved, at et behageligt lydmiljø er vigtigt. I tilfælde, hvor bygherren enten ikke har haft råd eller været sig bevidst om akustikkens betydning, er de kommet igen efter to år og spurgt: Kan vi gøre noget ved lyden?

Fornemmelsen af højt til himlen

Også farvevalg og belysning er blandt de virkemidler, Bønnelycke MDD har anvendt til at skabe stemning og rumafgrænsninger i restauranten.

– Omvendt af, hvad man skulle tro, gør et matsort loft ikke rummet mindre. Man får tværtimod oplevelsen af, at der er hul op til himlen. Da der ikke er genskin i farven, får det samtidig de lavthængende lamper til at lyse op som kloder, siger han.

Fakta

Projekt:
Ristorante DaVinci i Hadsund
Arkitekt:
Bønnelycke MDD, Henrik Bønnelycke
Bygherre:
Bønnelycke MDD, Henrik Bønnelycke
Troldtekt Produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik, bevaret fra eksisterende bygning. Sprøjtemalet matsort ved renovering.
Tekst & Fotos
Tekst:
Publico
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt