Klimatorium i Lemvig

I Lemvig mærker man konsekvenserne af klimaforandringerne lige udenfor døren. Adskillige gange er byen blevet oversvømmet ved stormflod, og netop den smukke beliggenhed ved Limfjorden har været en akilleshæl.

I 2013 hærgede stormen Bodil og sendte enorme vandmasser ind i havnen, med store skader til følge. Det førte til, at man i 2015 opførte en 350 meter lang betonmur ”Le Mur”, som slynger sig langs hele havnefronten. I muren er der stålporte, der kan lukkes ved ekstremt højvande eller stormflod. Muren holder vandet ude og er samtidig udformet som et rekreativt element i bybilledet.

Placeringen af Klimatorium i Lemvig er derfor et naturligt valg. Det nye center på havnefronten fungerer som både videns-, forsknings- og læringscenter for kystnære udfordringer, og er designet med inspiration fra den omkringliggende natur.

Et mørkt skrin på havnefronten

Set på stor afstand er Klimatorium en lidt anonym kasseformet bygning, der mest ligner et almindeligt lager på havnen. Jo nærmere man kommer stedet, jo flere detaljer træder frem og jo mere åbner huset sig op. Materialevalget er inspireret af de omkringliggende bådehaller, så der arbejdes med et råt og rustikt udtryk i træ, beton og stål, der får bygningen til at spille sammen med de lokale omgivelser.

Underetagens glasfacade gør bygningen transparent og giver forbipasserende mulighed for at følge med i husets aktiviteter. Mod syd er der i facaden indfældet et stort bølgemotiv ”Klimakilen” i lyst træ. Dette geniale træk er så flot, at man umiddelbart får lyst til at slå sig ned på de bugtede bænke, som opstår i formen. Herfra er der udsigt over vigen og skaterparken, der ligger som nærmeste nabo.

Mangfoldigt indre

Husets indre er fremragende disponeret og med stor variation i rummenes funktion, størrelse og loftshøjde. Hele stueetagen er et U-formet, sammenhængende aktivitets- og udstillingsområde. Her er også et åbent auditorium / multirum der kan inddrages til aktiviteter og workshops. Den bølgede facade skaber på indersiden referencer til træskibe og fjordens natur. Samtidig er den en langstrakt skulptur, der kan opleves fra mange vinkler i bygningen.

På 1. salen er der primært kontorarealer med diverse møderum og tilhørende kantine. Det er Lemvig Kommune, Lemvig Vand & Spildevand og Foreningen Klimatorium, der har til huse i bygningen.

I mange af rummene er der monteret Troldtekt akustikplader i felter på væggene., De er enten samlet i rammer af birkefinér eller også udfylder de hele vægflader, som f.eks. i de glasinddækkede møderum. De indgår dermed som harmoniske elementer i den enkle arkitektoniske helhed med klassiske nordiske dyder.

Fakta

Projekt:
Klimatorium er et af fyrtårnsprojekterne i Region Midtjyllands ”Coast to Coast Climate Challenge”. Et lignede søsterprojekt tænkes opføres i byen Nelson i New Zealand
Arkitekt:
3XN
Bygherre:
Lemvig Kommune, Lemvig Vand & Spildevand
Troldtekt produkter
Vægbeklædning:
Troldtekt akustik og Troldtekt akustik Plus
Farve:
Lys natur
Struktur:
Extrem fin (0,5 mm træuld), ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
Ret kant og not, K0-N, Ret kant, K0
Montering:
Med KN-beslag og Troldtekt strukturskruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt

Awards

Klimatorium er kåret som Årets Byggeri 2020 i kategorien "Erhverv".