Fokus på dagslys, akustik og frisk luft

I Nørresundby ved Aalborg har byens kirke fået et nyt samlingssted, der samtidig forbinder kirken med den store kirkegård.

Kirkens Hus har både været en ombygning og tilbygning til det tidligere sognehus. En tidligere blomsterhandel og et gårdrum er blevet en forlængelse af den eksisterende bygning, som derved er blevet væsentligt større.

Krogh Arkitektur fra Aalborg har valgt at videreføre formsproget med ovenlys i de skrå tagflader og den hvide bygningskrop. Helheden er blevet en elegant og selvstændig bygning, som samtidig sender en lille hilsen til den hvide kirke.

De repeterende, skrå tagformer giver huset sin tydelige identitet udadtil, og indadtil giver det en naturlig markering af funktionerne. Det tidligere, mindre sognehus havde ingen vinduer ud til kirkegården, men det er nu en af de store kvaliteter ved Kirkens Hus.

Rolige loftsflader

Indgangspartiet ved forpladsen overfor kirken bringer den nye bygning tættere på kirken. Herfra fører en gade op igennem huset, der forbinder alle funktioner.

Midt i huset ligger en stor multisal, som kan sektioneres til tre sale ved hjælp af foldevægge. Det er her i husets midte, at man oplever den mest markante taghøjde og har glæde af lyset fra det højtsiddende vindue.

For at sikre en god akustik er der anvendt Troldtekt akustikplader i lys natur på de store loftflader. Gulvene er i træ eller natursten, og Troldtekt pladerne i lys natur giver derfor fin sammenhæng med gulvfladerne.

I alle rum med Troldtekt, hvor der er krav om ventilation, har man valgt at anvende Troldtekt ventilation, da det er en løsning, som på en gang er mindre synligt i loftet og fylder mindre under lofterne, som luften diffunderer ned igennem.

Krogh arkitekter har ønsket at anvende hele Troldtekt plader og derfor friholde Troldtekt lofterne fra væggene, således at en flot, hvid frise indrammer lofterne.

God akustik er væsentligt for husets mange aktiviteter, som spænder fra foredrag og koncerter til mindre møder og samtaler. Kirkens Hus rummer også præstekontor, legerum, konfirmandstue, køkken og café med udsigt til kirkegårdens grønne rum.

Fakta

Projekt:
Kirkens Hus Nørresundby, Danmark
Arkitekt:
Krogh Arkitektur A/S
Bygherre:
Nørresundby Menighedsråd
Ingeniør:
Harde Larsen
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik og Troldtekt ventilation
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkietkt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkietkt

Awards

Præmieret med arkitekturpris af Aalborg kommune i 2020.