Spøttrup Borg Museum

Lidt vest for Skive ligger der et magisk sted, hvor danmarkshistorien bliver lyslevende for øjnene af den besøgende.

Spøttrup Borg i Salling er et velbevaret bygningsanlæg, der rummer selve essensen af det, vi opfatter som middelalder. Så enkel som en børnetegning i sit ydre og så fascinerende i sin autentiske helhed, at historiens vingesus kan fornemmes overalt.

For at komme til borgens indre, må man passere en dobbelt voldgrav, en portåbning i den høje jordvold og en vindebro. Nemt for nutidens turister, men en yderst vanskelig opgave for datidens angribende fjender. Spøttrup Borg er en attraktion i topklasse og et levende museum med appel til alle aldersgrupper.

En velkomstbygning er opført et par hundrede meter øst for selve borgen. Den ligger omsluttet af skovens træer og markerer sig som en diskret port til hele området. Indgangsfacaden er udformet så den minder om en tømmerstabel, og faktisk er bygningen delvist opført netop af de træer, som måtte fældes for at give plads. Det er Exners Tegnestue, som med stor indføling har løst opgaven med at bygge nyt uden at konkurrere med selve hovedattraktionen, som altid vil være selve borgen.

Indvendigt åbner bygningen sig op og præsenterer sig som en meget smuk komposition af rum med forskellige formål. Store vertikale glaspartier lukker lyset og skoven ind i de højloftede lokaler, der ligeledes har vægge i træ. Træsøjler er med til at bære taget og lyse kalkstensfliser dækker gulvene, mens loftet er træbeton. Bygningen tager imod den besøgende og formidler overgangen mellem nutid og fortid på en fin måde. Udstillinger og kyndige guider sporer sindet ind på de stemninger og oplevelser, som selve borgen er så rig på.

Materialerne er valgt med omhu, og arkitekt MAA Finn Larsen fortæller: ”Hovedidéen er at materialerne - og dermed bygningen - skal fremstå naturlige med deres patina og slid. Materialevalget i bygningen er derfor råt og robust. Egetræ til tømmerstabel-facaden og sibirisk lærketræ til selve udstillingsbygningen. Ved at anvende materialet både udendørs og indendørs opløses grænserne, og træet patinerer forskelligt alt efter hvilke omgivelser det er placeret i. Materialerne har en grov struktur i overfladen for at understrege det rå udtryk og træets naturlige udtryk. For at beskytte træet på facaderne er taget forsynet med et stort udhæng af lærketræ og glas, som leder regnvand væk og ned i skovbunden.”

”Gulvet i velkomstrummet er savet svensk natursten fra Kinnekulle i Sverige, og i administrationsdelen er det egetræ. Troldtekt akustikplader som loftbeklædning skjuler de overliggende installationer og har samtidig en lydabsorberende effekt, der sammen med den indre tømmerstabelfacade, gør akustikken i det store rum behagelig. Der er i loftssamlingerne placeret lysskinner i et mønster, som harmonerer med helheden. Alt sammen gode materialer der ligeledes kan regulere luftfugtighed, og sammen med den naturlige ventilation sikrer et godt indeklima.”

Museumsleder Thomas Høvsgaard siger: ”Vi er glade og stolte af resultatet. Min personlige oplevelse med bygningen er speciel fordi jeg har været med siden den allerførste tanke om at lave en udstillingsbygning til Spøttrup borg tog form tilbage i 2002. Jeg har været fundraiser på projektet og sad i dommerkomiteen da bygningen blev udvalgt. Det var den arkitektoniske tanke om bygningen i skoven, der materialemæssigt matcher de stammer, der står lige udenfor de store vinduer. ”I det daglige er velkomstbygningen utrolig rar at befinde sig i, og akustikken er overraskende god, - især når man tager i betragtning, at gulvene er hårde stenfliser, og vi ofte har mange besøgende samtidig.”

Fakta

Projekt:
Spøttrup Borg Museum, et middelaldermuseum vest for Skive
Arkitekt:
Exners tegnestue A/S
Bygherre:
Slots- og Ejendomsstyrelsen
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
Ret Kant, K0
Montering:
Med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt