En skelsættende forbedring i boligen

Huset i Sæby har været igennem flere forbedringer, der har gjort boligen til en elsket base i en hektisk hverdag. En proces der ikke er endelig endnu.

Et stort, skrånende loft samler opholdsrummene omkring den nye terrasse, der er orienteret mod haven. Et østvendt vindue langs tagkanten betyder, at dagslyset samtidigt kommer ind langs loftsfladen og giver en luftig stemning i stuen. Huset er opført i 1980’erne, hvor det var almindeligt med rå træbeklædning på loftet, som giver et rustikt udtryk, men ikke hjælper meget på akustikken. Netop akustikken i form af lang og hård efterklang fik familien til at vælge at nedtage træbeklædningen og i stedet montere hvid Troldtekt. At loftet samtidigt fik ekstra 45 mm isolering gør sit til, at varmeregningen nedbringes. Men det bedste er, at akustikken er markant forbedret, som lovet af rådgiverne fra Troldtekt - som fra dag til nat. Samtidigt har hele indretningen fået et visuelt løft af den lyse Troldtekt loftsflade, der også går igen i køkkenet og badeværelset.

Husets ene beboer, der til dagligt underviser blandt andet installatører på UCN, har gennem de mange små og store private boligforbedringer som fx udskiftning til lavenergiglas i alle vinduer, fra oliefyr til fjernvarmeinstallation og solceller på taget gjort sig nogle erfaringer omkring indeklima og bæredygtighed, som anvendes i undervisningen.
”Det har virkelig været en ”wow”-oplevelse at få skiftet loftspladerne til et mere lydabsorberende materiale. Det fungerer så godt, at vi nu planlægger at skifte loftsbeklædningen på de resterende lofter i huset. Denne forbedring er dog ikke kun for tegnebogens skyld, den er primært for det, som i fagsprog er omfattet af begrebet social bæredygtighed - nemlig for akustikken og for synets skyld”.

Fakta

Projekt:
Renovering af villa fra 1980’erne i Sæby, Danmark
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvid
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA