Eksklusivt længehus midt i den vilde natur

I en skov i det sydlige Randers ligger et hjem i særklasse. The Nordic Barnhouse Project er tegnet af designer og arkitekt Bruno Jakobsen – og han bor her selv med sin familie. Der er kælet for grundplanen og materialerne, og designløsningen Troldtekt line er en vigtig ingrediens i det ny-nordiske udtryk.

Et nybygget længehus i eksklusive materialer, ny-nordisk stil og med naturen grænsende helt op til terrassen – samt skovudsigt hele vejen rundt. Sådan bor designer og arkitekt Bruno Jakobsen sammen med sin hustru Dorte og deres to børn, 14-årige Silje og 11-årige Tristan.

Bruno Jakobsen står selv bag de arkitektoniske streger, hvor kærligheden for den gode grundplan, detaljer og sammenspillet mellem materialer fuldt ud kommer til sin ret. Han har tidligere designet familiens sommerhus på Mols, Sølvhuset, som også er bygget ud fra et længe-princip. Og sommerhuset blev springbræt til et nyt helårshus ud fra samme princip.

– Et hus med længeform har nogle helt særlige egenskaber, særligt når det ligger ude i naturen. Der er en tværgående transparens, og uanset hvor i huset du bevæger dig, har du samme udsigt. Det opdagede vi med Sølvhuset, og vi ville gerne bo sådan på fuld tid, fortæller Bruno Jakobsen.

Farvel til villavej

Familien kom fra et moderne arkitekturhus i et etableret villakvarter – helt klassisk dansk, som Bruno Jakobsen selv beskriver det.

– Det var dejligt, mens det varede, men pludselig ville vi alt andet end græsplæne og ligusterhæk. Nu har vi en terrasse rundt om huset, og derefter er der vild natur. Det er fantastisk.

Bruno Jacobsen faldt over et stykke skov, som en 84-årig arkitekt ville sælge, men med det krav, at sælger skulle godkende, hvad der blev bygget. Derudover havde kommunen regler, som forbød byggeri i området. Dog var der givet dispensation til netop denne grund. Den pensionerede arkitekts eneste kommentar, da han så Bruno Jakobsens plan, var, at han ikke kunne have gjort det bedre selv – og så der var grønt lys til familiens nye bolig.

En del af naturen

På grunden er der tre længer – huset på 180 kvadratmeter, tegnestuen på 56 kvadratmeter og værksted på 128 kvadratmeter. Derudover også et orangeri. Hver bygning står forskudt med 7,5 meters mellemrum, og den midterste længe er bygget i glas.

– Materialerne er lodretstående, så de falder ind med træerne rundt om. Det er ligesom en del af naturens lov herude. Selv på terrassens kant er træet skåret kort og står lodret.

I boligen er der en voksenafdeling i den ene ende og børneafdeling i den anden ende. Midt i huset ligger hjertet, som udgør køkken, stue og spisestue.

Designerens røde tråd

Stilen kalder Bruno Jakobsen ny-nordisk, som er stramt og moderne, men stadig hyggeligt.

– Jeg tænker altid i detaljer og er på evig jagt efter den optimale grundplan. Så kommer resten af sig selv. Når folk får tegnet et hus, slipper arkitekten det som regel efter den sidste udvendige streg. Men så kommer man ikke i mål indvendigt, og her ligger min styrke – at skabe en rød tråd i forhold til materialer og sammensætningen af dem, lyder det fra Bruno Jakobsen.

Han arbejder altid med tre-fire grundmaterialer, som går igen i hele huset.

– Forestil dig et almindeligt hus med typiske gulve, vægge og lofter. Man mangler ofte nogle gennemgående grundelementer for at skabe den rette stemning. Har man omvendt det, giver det en hygge og et hjem, som ikke virker nyt, men som om man har boet her i lang tid.

Bruno Jakobsen har valgt italienske natursten til gulvet, da de har en nærmest uendelig levetid – også designmæssigt. Væggene er bygget i douglastræ i stedet for hvide vægge, som der kun er få af. Derudover er inventar bygget ind som en del af huset – også det er tænkt til at holde hele livet.

Home feeling med sorte lofter

Det sidste gennemgående materiale er sorte Troldtekt akustikplader. Her er valget faldet på designløsningen Troldtekt line, som med langsgående spor hen over den samlede loftflade tilfører et visuelt roligt udtryk. Da huset er over seks meter højt og med mange hårde materialer som glas og beton, kræver det en god lydabsorbering. Valget af Troldtekt var planlagt fra begyndelsen, siger Bruno Jakobsen.

– Allerede med vores sommerhus opdagede vi, at sortmalet Troldtekt kan noget særligt – der bliver skabt en stemning, når brikkerne kædes sammen. Normalt kan det tage lang tid at gøre et hjem hyggeligt, men den sorte farve skaber en home feeling. Derfor tegner jeg også altid sorte akustiklofter som en del af mine løsninger til kunder, for loftet er så vigtigt et element i hele byggeriet.

– Kernen for os er placeringen i naturen, og orangeriet er vores bedste investering overhovedet. Men i dagligdagen er det Troldtekt, vi er mest glade for. Akustikloftet skaber ro i det 37 meter lange hus. Alle, der besøger os, bemærker stilheden. I stedet for indendørs støj er det naturens lyde, vi hører.

FAKTA:

  • Bruno Jakobsen, designer og arkitekt, har sin egen tegnestue på 16. år, som med tiden har specialiseret sig i boliger og træhuse. Ude i en skov mellem Randers og Aarhus har han designet familiens bolig og sin tegnestue på samme grund.
  • Han står også bag familiens sommerhus, Sølvhuset, som ligeledes er bygget i en længeform.
  • Der er stor interesse for huset i Randers, og flere end 15 tusind personer følger @thenordicbarnhouseproject på Instagram.

Fakta

Projekt:
The Nordic Barn House i det sydlige Randers, Danmark Instagram: @thenordicbarnhouseproject
Arkitekt:
BRUNOJAKOBSENDESIGN+
Bygherre:
Bruno Jakobsen
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Farve:
Sort 207
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Tekst & Fotos
Tekst:
Publico
Fotos:
Tommy Kosior, Troldtekt A/S