Gigantium

Gigantium er et Idræts- og Kulturcenter i Aalborg bestående af storhal, idrætshal og to skøjtehaller. Den nybyggede svømmehal bringer det samlede anlæg op på 35.000 m2.

Især i vintermånederne er det muligt at opleve særligt flotte solopgange i Gigantiums nye svømmehal. Lyset fylder langsomt rummet, og dagens første solstråler rammer vandet og væggene i det store åbne rum. Lysreflekserne fra vandet kastes op mod den store loftsflade og de kraftige limtræsspær, der spænder over bassinerne. Den lavtstående sol skinner i nogle minutter tværs gennem hele den store bygning, der har volumen som en mindre katedral. Sådan er arkitektur, når det er bedst.

I det hele taget er lyset en af de vigtige byggesten i dette projekt. Den store glasfacade mod øst er en del af bygningens bølgende form, og den giver masser af dagslys og udsyn. Perforerede sinusplader fungerer som et let gardin, der filtrerer det skarpe lys fra. Mod syd er facaden mere lukket i kraft af det store samlende tag, som er trukket næsten helt ned til jorden med sit brede udhæng. Det skærmer for solen, men udsigten kan stadig opleves gennem glaspartier i hele bygningens længde. Mod vest åbner facaden sig atter op i fuld højde ved børnebassinerne.

De øvrige bygninger i Gigantium er mere indadvendte, som følge af deres funktioner som skøjtehal og sportshal / koncertsted. Derfor er det virkelig et stort plus for det samlede anlæg at svømmehallen åbner sig op mod udsigten og landskabet. Samtidig giver bygningens bølgende facade en stærk visuel profil, som er let genkendelig på afstand. Gigantium har fået et markant ansigt udadtil, der signalerer dynamik, sport og leg på en meget overbevisende måde.

Den store bølgeform

Det er arkitektfirmaet Kjaer & Richter, som har udformet den bølgeformede bygning, og man fornemmer virkelig at de har lagt et stort engagement i både helhed og detalje. Udvendigt er facaderne beklædt med plader af aluminiumskomposit Det giver bygningen en flot finish, der spejler himlens farve og dermed understreges bølgeformen, der kulminerer over bassinerne.

Svømmehallen er delt op i to principielle dele – en funktionsdel og en vanddel. Funktionsdelen danner ryg mod skøjtehallen og den nye foyer. Denne del indeholder alle svømmehallens servicefunktioner som billettering, café, omklædning og wellness. Vanddelen vender ud mod landskabet mod syd og øst og indeholder alle bassinerne.

Troldtekt tager toppen af støjen

Der er fire hovedbassiner, hvoraf de tre ligger under den store samlende tagform. Mod øst ligger springbassinet med Nordjyllands eneste indendørs 5- meter vippe og i tæt forbindelse hermed ligger et stort konkurrencebassin med de obligatoriske 25 meter baner. Et mindre varmtvandsbassin ligger mod syd, og børneafdelingen med en stor vandrutchebane og elefantbrusere er placeret længst mod vest.

I midten ligger en familiesauna, der står flot i insitustøbt beton og samtidig danner et udsigtspunkt, hvorfra man kan overskue hele hallen. Wellness ligger tilbagetrukket på øverste etage og indeholder bl.a. spabade, sauna, dampbad og koldtvandskar. Her ligger også konferencelokaler med plads til større selskaber.

Daglig leder af svømmehallen - Morten Hvilsom Larsen – er rigtig godt tilpas med de nye rammer: ’Vores livreddere nyder at arbejde i de flotte rum, og der er gjort meget for at skabe et godt overblik i hele hallen. Før i tiden var akustikken ofte et problem i svømmehaller, men her har vi heldigvis træbeton på både lofter og dele af vægfladerne. Det giver en væsentlig støjreduktion, som er af stor betydning for både personale og gæster.’

Fakta

Projekt:
Gigantium, sports- og eventcenter i Aalborg
Arkitekt:
Kjær & Richter samt KPF Arkitekter
Bygherre:
Aalborg Kommune
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
11 mm fas, K11
Montering:
I færdige loftselementer
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt