Sæby Svømmehal

Sæby Svømmebad har højt til loftet og en spændende arkitektur, der indbyder børn og voksne i alle aldre til leg og velvære.

Det nye svømmebad er placeret mellem et ny etableret kulturcentrum i Sæby og et nyt handelsområde. I nær tilknytning ligger rådhus, bibliotek og kulturhus og sammen med svømmebadet opstår en hel kulturpark. Sæby har mange sommerhus turister som bl.a. det moderne svømmebad også henvender sig til.

SHL arkitekter har tegnet et markant og smukt byggeri, der med store linier både forholder sig meget konkret til konteksten og de indvendige funktioner. Svømmebadets plan minder om en butterfly, hvor funktionerne er fordelt i formens to halvdele. Indgangen er placeret i midten, orienteret ”ind” mod det lille torv. Bygningens knækkede form er med til at skabe det store rum mellem bygningerne i kulturparken.

Det skulpturelle udtryk er forstærket ved indadknækkede facader, hvor den mørke skærmtegl på facaden erstattes af lyse plader. Vinduespartierne indrammes også på denne måde, mens deres asymmetriske form også giver bygningen et skulpturelt udtryk. Væk fra kulturparken giver svømmebadet, mod en mindre rundkørsel, en mere monumental oplevelse med sine store mørke flader.

Dagslys med omtanke

Ved indgangen fordeles gæsterne til svømmebadsomklædning eller fitness/wellness. Samtidigt er der god plads til billetsalg, og cafeteria med tilhørende siddepladser, som også fungerer som venteophold. Fra ankomstrummet er der fint kig ind til selve svømmehallen, men glaspartiet gør også at rummene virker større og lysere.

Selve hallen er rigt belyst med dagslys fra nord gennem gavlens store vinduesparti. Ved det mindre børnebassin er der et skråt, lavt vindue der giver et mere varmt og direkte lys ind om eftermiddagen. Orienteringen af lyset betyder at der er en fin mængde dagslys, uden at hallen overophedes af sollys, som ellers ofte er et problem i svømmehaller.

Rolige rum

Bygningen er enkelt konstrueret i betonelementer med store limtræsdragere. Lofterne er Troldtekt lofter, leveret som tagkasetter fra Palsgaard Træ. De repeterende limtræsdragere med Troldtekt imellem, giver et roligt og enkelt rum, hvor vandets element dominerer oplevelsen. Troldtekt pladerne er lys, grov, K1 i et meget langstrakt format.

I samme rum som 25 meters bassinet er der et børneafsnit med legeområde i soppebassin og vandrutchebane. Kombinationen gør stedet velegnet til børnefamilier, men kan også give en del generende støj. Troldtekts akustiske egenskaber dæmper de høje lyde og skaber en bedre atmosfære i rummet. Samtidigt er Troldtekt en af de få materialer, der ikke påvirkes af det barske luftmiljø i en svømmehal.

Wellness med den helt rette stemning

Ud for legeområdet ligger cafeteriet, der også sælger til ”vandsiden”, så det også i hallen er muligt at nyde en forfriskning. På den anden side af bygningens centrale ”knæk” bag en indre glasfacade, ligger et stort varmtvandsbassin, med plads til hele familien. Her er lufttemperaturen også tilsvarende højere. Rummet har en mere intim atmosfære, som en fin overgang til wellness området, der ligger i forlængelse heraf.

Sæby Svømmebad byder også på spabade, kolde og varme bassiner, sauna og dampbad med den helt rette meditative stemning. I dette afsnit er der masser af dagslys fra store ovenlys, der også er med til at skabe behagelige rum. I bygningens gavl ligger en mindre fitness- og genoptræningssal, med udsyn til byen og dermed også masser af dagslys, der kan fylde det højloftede rum.

Som et lavere element, er der skudt en boks ind i området omkring wellness og fitness til forskellige mindre funktioner. Boksen er malet i stærke ”vand” farver, der giver et modspil til især fitness’ høje og lyse rum. Troldtekt pladernes lyse natur farve træder her i baggrunden, men har naturligvis fortsat en vigtig opgave med at dæmpe akustikken i disse mere intime rum.

Fakta

Projekt:
Sæby Svømmehal
Arkitekt:
Schmidt, Hammer & Lassen
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, monteret med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Fotos:
Svend Christensen, fotograf