Gymnastiksal i Thorshavn

I tilknytning til byens stadion i Thorshavn har BBP Arkitekter A/S tegnet en sal for gymnastik, der udadtil er meget indpasset og delvist skjult i terrænet, mens bygningen indenfor afslører en flot rummelighed, hvor farver og venlige flader giver koncentration og gode oplevelser.

Thorshavn er en by med meget varieret terræn og mange kulører på husene. Landskabet og himlen er meget nærværende, hvilket er flot fortolket i BBP Arkitekters løsning til byens gymnastiksal. En opgave de vandt i en indbudt totalkonkurrence med MTHøjgaard.

Bygningen ligger i enden af fodboldbanens korte side og er på den måde præcist defineret i størrelse. Terrænet omgiver gymnastiksalen på en måde, så den fra indgangssiden ligger under terræn og man entrerer bygningen via to glastårne, der bringer en ned på de to etager,- salen og omklædning nederst og balkon med caféområde med mere på øverste etage.

Bygningen er også integreret i stadionområdet rent fysisk ved, at der er indbygget tribune på taget ud mod plænen. En musikscene kan kobles på huset og artisterne kan derved bruge bygningens øverste etage til backstage faciliteter. Den langstrakte facade i to etager mod plænen er i glas i en fin kombination af mat og klart glas afhængigt at funktionen bag facaden. Den varierende facade er samtidig en fin reference til den konstant skiftende himmel over byen. BBP ARKITEKTER AS har været involveret i flere projekter i byen, blandt andet byplanlægning.

Troldtekt i farver

Gymnastiksalens plan er meget enkel, men samtidigt meget rationel og fleksibel. Et andet vigtigt nøgleord er transparens. Salen ligger ind i terrænet, mens faciliteterne til omklædning, møder, teknik og ophold er samlet langs facaden til plænen og flere steder lader dagslyset komme ind til salen. Ved balkonen på første sal er der et uforstyrret kig ind i hele salen. En glasvæg adskiller rummene, men betyder også at der ikke er værn, der hindrer udsynet til salen. Salen er indrettet med plads til redskabsgymnastik, springgrav og rytmisk gymnastik.

Igen har tegnestuen taget fat i de faktiske forhold og ladet sig inspirere af gymnastikredskabernes røde farver til at få en gymnastiksal i venlige toner. Samtidig har akustik og robuste materialer været et vigtigt emne fra de første skitser, hvorfor arkitekterne lagde sig fast på akustiklofter fra Troldtekt. Loftsfladerne med Troldtekt i farven lys natur slår en varm og venlig tone an, samtidig med at rummet får en god akustik, her er anvendt retkantede Troldtekt akustikplader uden fas. Rummet er suppleret med en stribe Troldtekt plader på væggen, der er malet i røde nuancer. En virkelig flot "detalje", hvor funktionalitet og arkitektur følges ad.

Lise Sehedsted, arkitekt og ass. partner ved BBP, fortæller: "Pladerne blev sprøjtemalet på stedet og det blev virkelig vellykket". Hun udtrykker også begejstring over Troldtekt belysning, der er anvendt bl.a. i salen: "Det er fint at man i en gymnastiksal ikke er tvunget til at bruge gammeldags nedhængte lamper, men tværtimod kan få en fint sammenhænge loftflade med belysning". I salen er der brugt tværgående lysarmaturer, mens runde lysarmaturer passer fint til gangzonerne.

Gennemtænkt arkitektur

Ofte er gymnastiksale "kølige", rungende og ikke særligt imødekommende. Men her er nøje tænkt over rummets funktion. Rummet indbyder med sine varme farver, transparens, taktile materialer og behagelige akustik til aktiviteter og samvær. Væggen bag den rød-tonede akustikvæg er ikke hvid, men en varmtonet grå, og linoleumsgulvene på balkonen er røde, hvilket giver en fantastisk flot sammenhæng med salens røde redskaber og akustikvæggen.

Valget af farver, materialer og transparens i en enkel og funktionel ramme giver en meget fin oplevelse af en moderne gymnastiksal, hvor der er ro til at fokusere på de udøvende gymnaster eller at være udøvende gymnast. BBP Arkitekter A/S har en lang række af kultur- og idrætsbygninger blandt deres referencer og alle med sans for stedets potentiale, funktionen og gode materialer.

Fakta

Projekt:
Farverig og rummelig gymnastiksal i Thorshavn på Færøerne
Arkitekt:
BBP Arkitekter A/S
Bygherre:
Thorshavn Kommune
Troldtekt Produkter
Loft- og vægbeklædning:
Troldtekt akustik Plus
Farve:
Lys natur & malet på stedet i forskellige nuancer af rød
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
Ret kant, K0
Montering:
Med Troldtekt skruer
Belysning:
Troldtekt belysning, Wave langsgående, Wave rund
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Per á Hædd