Det ligger i detaljen

Plejehjemmet i Gilleleje, der drives af OK fonden, er opført og indrettet med øje for, hvad der betyder noget for beboerne. Omsorgen og respekten for beboerne er synlig i de mange fine detaljer, man møder rundt omkring i plejehjemmet. Fra kunsten som wayfinding, til wellness i badeværelset.

Plejehjemmet ligger i et skrånende terræn, og bygningens 72 lejligheder og mange faciliteter er fordelt omkring to gårdrum, som beboerne har adgang til. Hovedindgangen ligger i stueplan, hvorfra man straks finder den indbydende fælles café. I mellemzonen mellem de to kvadrater med lejligheder finder man også bl.a. ergoterapi, hotstone massage, frisør og spabad. Et elegant trapperum i glas nær indgangen forbinder etagerne. En udsmykket væg med Troldtekt rhombe akustikplader er gennemgående i trapperummet og understreger derved etagernes sammenhæng.

Tematiske opholdsrum

I indretningen af plejehjemmet har det været af stor betydning at skabe variation og tilhørsforhold. Derfor har afdelingerne forskellige årtier som temaer for indretningen og farverne. Hver afdeling har sit eget store badeværelse, der er indrettet som spa-rum og ligeledes forskelligt indrettet og farvesat.

Der er også sat et tema for hvert enkelt opholdsrum, som ligger i forbindelse med gangarealerne. Ét sted har kreativitet som tema, et andet dart med bar-tema, hvor baren er specialdesignet og miljøet gjort så autentisk og anvendeligt som muligt. Troldtekt akustikplader er anvendt i gangarealerne og i opholdsstuerne, hvorved der er sikret en god akustik og sammenhæng mellem rummene trods de mange spændende temaer.

Maren Buchwaldt, fra SpaceInnovators InteriorDesign, fortæller:

Indretningen tager alle steder udgangspunkt i, hvordan vi bedst muligt opnår en følelse af hjem for beboerne, samtidig med at medarbejderne har en optimal arbejdsplads. Lejlighederne er gjort så rummelige som muligt, på færrest mulige kvadratmeter, for at frigøre areal til fællesarealerne. De store glaskarnapper gør, at boligerne føles større, end de egentlig er.

Vores erfaring er, at en stor del af beboernes dagligdag foregår indenfor plejehjemmets rammer. Vi har derfor i tillæg indrettet nogle rum, der bringer elementer, man ellers finder i lokalområdet ind i plejehjemmet f.eks. Sejlklubben, Biografen, Jazzklubben og Caféen i mellembygningen. Der er således givet mulighed for, at beboerne kan gå på opdagelse og finde netop de rum eller aktiviteter, der passer til dem, og skabt et incitament til øget bevægelse.

I vores arbejde med hjemlighed har vi arbejdet med en optisk forkortning af gangarealerne, bl.a. ved at bruge Troldtekt i store pladeformater. Pladerne spænder på tværs i hele gangens bredde, hvorved mange samlinger er undgået, og en optisk forkortning er opnået. Belysningen er valgt som lange, slanke armaturer, der er spredt ud i et ”tilfældigt” mønster for at undgå lange sigtelinjer og associationer til kontorlofter. Desuden har vi ved opholdsstuerne afbrudt lofterne med en nedsænket, lysende baldakin for at fremhæve, at det er her, der sker noget spændende. Resultatet er en subtil wayfinding, som lægger sig i underbevidstheden uden at virke anmassende.

Fakta

Projekt:
Bavne Ager plejecenter / OK friplejehjem i Gilleleje, Danmark
Arkitekt:
Arkitetkfirmaet MW A/S
Bygherre:
ATP Ejendomme / udlejet til OK fonden
Troldtekt Produkter
Loft- og vægbeklædning:
Troldtekt akustik og Troldtekt rhombe
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld) og ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt / Ejendomsfoto.dk