Plejehjem i farver

Hornbækhave er et nybygget plejehjem, hvor der har været stor fokus på at skabe nogle omsorgsfulde rammer i en arkitektur, der forbinder stedet med omgivelserne.

Facaderne på byggeriet, som både er i et og to plan, er klædt i sort skifer, som går fint i dialog med omgivelserne. På indersiden af gårdrummene har facaderne en lys træbeklædning, der inviterer til ophold og tydeliggør bygningernes struktur. Materialevalget er en del af bæredygtig rød tråd i byggeriet, der også omfatter blandt andet grønne tage og regnvandshåndtering. Kunstner Malene Bach har været involveret i byggeriet fra start og har til det omkringliggende stisystem bidraget med en pavillon eller skulptur i genbrugte teglsten. Indenfor har Malene Bach skabt en naturlig wayfinding med farver og tavler, som har en anderledes taktil og analog karakter. Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond har støttet kunstprojektet.

Graduerede fællesskaber

OK-Fonden driver plejehjemmet Hornbækhave ud fra frem grundværdier, som understøtter visionen om at ”livet skal leves – hele livet”. En af værdierne er ”æstetiske omgivelser”, som hver dag skal glæde både sanserne og sindet.  Derfor arbejdes der med flotte rumlige løsninger, farver og indretning samt udsyn og udkig. Derfor findes der f. eks. et spa-rum, som skal pirre og stimulere sanserne og træningsfaciliteterne er placeret i et skønt rum med loft til kip og udkig til både gårdrum og udendørs træningsfaciliteter. Lofterne er alle klædt i lys Troldtekt uden fas, der giver både en god akustik og en naturlig varme til rummet. De ensartede lofter giver en fin sammenhæng mellem gangarealer og fællesrum og understøtter den hjemlige atmosfære. I indgangsbygningen med ét plan ligger caféen med bibliotek og hobbyrum. Et flot og fleksibelt rum. Boligerne ligger i de toetagers bygninger, hvor tv-stue og spisestue glider sammen med gangarealerne. Beboernes indgangsdøre til boligerne er parvis indrammet af nicher i skiftende farver, som sammen med navneskiltene giver en genkendelighed til den private bolig.

Fakta

Projekt:
Nyt plejehjem i Hornbæk
Bygherre:
Den Selvejende Almene OK-Ældreboliginstitution Hornbæk og Helsingør Kommune
Totalrådgiver samt landskabsarkitekt:
JJW Arkitekter A/S
Underrådgiver:
Danakon A/S, rådgivende ingeniører
Troldtekt produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Struktur:
Ultrafin
Kantprofil:
K0 med ret kant
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA