Sundhed i sunde omgivelser

Liverpool Medical Suite er en speciallægepraksis i Southwest Private Hospital i Sydney, Australien, med to læger, der tilbyder henholdsvis endokrin og urologisk kirurgi. Klinikken er designet og indrettet af Studio P Architects.

Når man designer sundhedsbygninger, er det især vigtigt at skabe et varmt og indbydende rum, der er behageligt for brugerne. Dette projekt er et godt eksempel på, hvordan man kan bevæge sig langt væk fra den traditionelle fornemmelse af at være i en klinik. Den veldesignede klinik opfylder alle brugeres behov, dvs. både speciallæger, deres personale og deres patienter, og alle materialer er valgt med det formål at skabe en varm og naturlig fornemmelse.

Der er bl.a. anvendt bejdset valnød med armaturer og greb i messing samt læderhynder og -ryglæn. De valgte materialer bidrager med deres varierede teksturer og bløde former til at skabe en tiltalende og moderne klinik, hvor der er lagt vægt på komfort og æstetiske værdier, og står dermed i kontrast til den kølige og upersonlige atmosfære, man ofte oplever på klinikker.

Varme træsorter, armaturer og greb i messing, keramik i naturgrøn, beton og læder og en kombination af plankegulve og gulve i vævet vinyl skaber tilsammen et moderne symbiotisk look, som er holdbart, let at rengøre og desinficere, samtidig med at det er praktisk for alle brugere.

Derudover giver de indbyggede skabe i venteområdet og under patientsengene mere opbevaringsplads og skaber et sammenhængende design uden behov for yderligere fritstående møbler. Løsningerne med valnød fra firmaet Porta og det bløde grønne læder binder rummet sammen.

Selvom der var to separate bygherrer (de to læger) på dette projekt med klare individuelle krav til deres lokaler, er der takket være den sammenhængende vision skabt et behageligt, praktisk og æstetisk miljø, hvor der er taget højde for både privatliv og akustik. Det vigtige krav om perfekt akustik blev opfyldt ved hjælp af Troldtekt akustikplader. Ud over at bidrage med tekstur og varme og de krævede akustiske egenskaber fjerner loftpladernes naturlige fibre også den lidt forretningsagtige fornemmelse, som et normalt gitterloft skaber.

En af de vigtigste udfordringer var at opfylde begge bygherrers krav på relativt begrænset plads, uden at det føltes trangt eller ukomfortabelt. Det var også vigtigt at sikre, at projektet levede op til oplægget om ikke at se for klinisk ud, samtidig med at det skulle være tilpasset lægernes praktiske behov.

Det blev bl.a. opnået ved at anvende så meget naturligt lys som muligt i bygningen uden at gå på kompromis med patienternes privatliv. De to konsultationsværelser er de eneste, der har vinduer, og de vender ind mod en anden bygning. Det var også vigtigt at skabe fleksible rum, der gjorde det muligt løbende at foretage eventuelle ændringer.

Skodderne for vinduerne til konsultationsværelserne lukker både naturligt lys ind og sikrer, at patienterne kan tale uforstyrret med lægerne. For at få lys ind i korridoren og venteområderne blev der monteret et højtsiddende vindue i konsultationsværelset.

Fakta

Projekt:
Liverpool Medical Suite i Sydney, Australien
Arkitekt:
Studio P Architects
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Struktur:
Extrem fin (0,5 mm træuld)
Kantprofil:
Ret kant, K0
Montering:
Monteret i synlige specialskinner
Tekst & Fotos
Tekst:
Pressential Ltd.
Fotos:
Adam Powell