Othello Plejecenter

En cirkulær løsning med inspiration fra Globe Theater i London fjernede elegant støjen ved Plejecenter Othello i Fredericia. Det afvekslende byggeri sikrer alle beboere kig til det indre gårdrum.

En speciel arkitektonisk oplevelse ligger smukt integreret i en mindre fredskov helt centralt i Fredericia. Othello hedder det cirkulært byggede plejecenter, der dukker frem bag skovens træer, og som har taget navn efter Shakespeares berømte Globe Theater i London. Fællesnævneren for de to byggerier er den runde form med et indre rum – i plejecenterets tilfælde et afskærmet gårdrum, hvor støjen fra den nærtliggende ringvej er holdt ude.

Rund form fjerner støjen

– Beliggenheden mellem jernbanen og den indre ringvej gav en kraftig støjpåvirkning. I samarbejde med ingeniør og entreprenør fandt vi frem til den runde form – en utraditionel løsning, der løste støjproblemet. Den cirkulære planløsning er altså ikke formalisme, men en løsning opstået af nødvendighed og dermed ren pragmatisme. Samtidig følger den skovens smukke runding og bliver et markant ikon for området, siger arkitekt MAA Ib Valdemar Nielsen fra CUBO Arkitekter A/S.

Enkelt og varieret

Den nederste af de seks etager fremstår mere trans­parent med større åbne glaspartier, partielt med lukkede mørke facadepartier. Her er blandt andet café, administration og et stort produktionskøkken, og et gangforløb opdeler planen i en yder- og en indercirkel. De øvrige fem etager er i princippet identiske og er forbeholdt boliger samt opholdsrum. I næsten alle fælles områder sikrer Troldtekt et behageligt akustikmiljø, og de mørke plader har en visuelt samlende effekt.

Altaner er et stort aktiv

– Vi har bestræbt os meget på at skabe et levende center uden det traditionelle institutionspræg. Der er ikke lange lige gange, men et afvekslende forløb, hvor man hele tiden har kig til det indre gårdrum. Dermed er det nemt at orientere sig, selv om bygningen er relativt stor. Fra hvert fællesrum er der udgang til en stor altan, som vender ind mod det store gårdrum. De rummelige altaner vil være et stort aktiv for beboerne i deres hverdag, siger Ib Valdemar Nielsen.

Fakta

Projekt:
Othello Plejecenter i Fredericia
Arkitekt:
CUBO Arkitekter A/S
Bygherre:
Fredericia Kommune
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Natur grå
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
Ret kant, K0, monteret med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt MAA
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt MAA