Cirkulært flow skaber åbenhed og overskuelighed

Ved ankomsten til det nye psykiatrihospital i Vejle bliver ­gæsterne modtaget af en flot facade i to etager beklædt med brunerede aluminiumsplader. De vandrette linjer og ­buede gavle får den 17.400 kvadratmeter store bygning til at virke imødekommende.

Arkitema Architects beskriver den overordnede arkitek­toniske idé for det nye psykiatrihospital på denne måde:

Psykiatrisygehuset består af otte klyngehuse, der ­hægter sig på et cirkulært flow, hvor blandt andet de administra­tive og personalemæssige funktioner er ­placeret. Cirklen samler funktioner og sikrer et både åbent og overskueligt psykiatrisygehus.

Nordisk omsorg for detaljen

Foyeren er et flot proportioneret rum med højt til ­loftet og en uformel stemning. De organisk formede vægge og informationsskranken er beklædt med lyse trælister. I loftet hænger en stor ”lysekrone”, som er skabt til ­stedet af billedkunstneren Signe Guttormsen. Hun har i øvrigt stået for farvesætning og kunstnerisk udsmykning i hele bygningen.

Fra foyeren kan man gå i flere retninger via et gangforløb, hvor der hele tiden er udsigt til bygningens ­indre gårdrum. Den fine kontakt mellem ude og inde giver et levende dagslys.

En nordisk omsorg for detaljerne viser sig overalt. En smuk gymnastiksal er blot én af mange positive ­oplevelser, og i det hele taget er der lagt vægt på gode materialer – blandt andet på de gennemgående Troldtekt ­lofter i grå nuancer. Integreret i loftet er Troldtekt ventilation, der er en moderne, komfortabel og energieffektiv måde at tænke på bygningens indeklima.

Fakta

Projekt:
Nyt psykiatrihospital i Vejle, Danmark
Arkitekt:
Arkitema Architects
Bygherre:
DEAS
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik og Troldtekt ventilation
Farve:
Grå 202
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, installeret med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt

Awards

Psykiatrisk Hospital Vejle opnåede Highly Commended (2. plads) i Healthcare kategorien ved WAN Awards 2018.

European Healthcare Design 2018 Award i kategorien Mental Health Design