Cirkulært flow skaber åbenhed og overskuelighed

Ved ankomsten til det nye Psykiatrihospital i Vejle modtages man af en flot facade i to etager beklædt med brunerede aluminiums plader. De vandrette linjer og buede gavle giver indtryk af en imødekommende bygning, som ikke skal imponere ved sin størrelse eller højde. Faktisk er den med sine 17.400 m2 en meget stor sag, men det opdager man først, når man går på opdagelse i det spændende interiør.

Arkitema Architects beskriver den overordnede arkitektoniske idé på denne måde:

Psykiatrisygehuset består af otte klyngehuse, der hægter sig på et cirkulært flow, hvor bl.a. de administrative - og personalemæssige funktioner er placeret. Netop kombinationen af klyngehusene og den funktionelle og administrative bygning, der som en sluttet ring samler alle funktioner, sikrer et både åbent og overskueligt psykiatrisygehus.

Nordisk omsorg for detaljen
Foyeren er et flot proportioneret rum med højt til loftet og en uformel stemning. De organisk formede vægge og informationsskranken er beklædt med lyse trælister. I loftet hænger en stor ”lysekrone”, som er skabt til stedet af billedkunstneren Signe Guttormsen. Hun har i øvrigt stået for farvesætning og kunstnerisk udsmykning i hele bygningsanlægget.

Fra foyeren kan man vælge flere retninger og via et fint varieret gangforløb finde frem til det afsnit, man vil aflægge besøg. Hele tiden er der udsigt til bygningens indre gårdrum, hvor der er mulighed for ophold i trygge omgivelser. Den fine kontakt mellem ude og inde giver også et levende dagslys.

En nordisk omsorg for detaljerne viser sig overalt. En meget smuk gymnastiksal er blot én af mange positive oplevelser, og i det hele taget er der lagt vægt på gode materialer i fint samspil med hinanden. Lyse teglsten, ubehandlede trælister, grå Troldtekt og røde linoleumsgulve er en fin cocktail, der taler til sanserne.

Der er monteret solceller på de flade tage over de indre gader, og sengeafsnittene har grøn bevoksning på tagfladerne. Som noget helt særligt er bygningsanlægget forbundet med det eksisterende sygehus med en 200 meter lang forbindelsesgang, der er hævet op på søjler.

Fakta

Projekt:
Nyt psykiatrihospital i Vejle, Danmark
Arkitekt:
Arkitema Architects
Bygherre:
DEAS
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik og Troldtekt ventilation
Farve:
Grå 202
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, installeret med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt

Awards

Psykiatrisk Hospital Vejle opnåede Highly Commended (2. plads) i Healthcare kategorien ved WAN Awards 2018.

European Healthcare Design 2018 Award i kategorien Mental Health Design