Dagslys og farver for mennesker med demenssygdom

Beboerne på Skovvang demensplejehjem har fået nogle lyse og indbydende boliger, hvor omsorgen afspejles i arkitekturen og indretningen.

I Allerød lå allerede Skovvang plejehjem, og det nye afsnit for mennesker med demenssygdom fungerer som sit eget plejehjem ved siden af - dog forbundet med en glasgang.

Demensplejehjemmet er opbygget af 4 boenheder med hver sin fælles opholdsstue og spisestue orienteret mod en fælles gårdhave. Derudover har stedet et aktivitetscenter, som også kan anvendes af husets gæster.

Demensplejecenter Skovvang er i én etage modsat plejehjemmet ved siden af. Materialeholdningen går til gengæld igen med en kombination af lyse tegl og træ.

Hjemlig indretning

Demensplejehjemmet er kendetegnet ved at have store vinduespartier og store ovenlys i opholdsstuen, som giver et fint fordelt dagslys og foranderlighed i rummene, der følger dagens og årets variation i lys. Det store ovenlys er også med til give retning på det fælles rum, som både er indrettet til spiseplads og opholdsstue.
De fire boenheder er forskelligt indrettet, hvilket fint illustrerer den hjemlige og trygge stemning, som stedet er præget af.

Troldtekt på lofterne i fællesrum og gangarealer binder rummene fint sammen og sikrer en behagelig akustik, hvilket også påvirker oplevelsen af rummene på en positiv måde. Vægfladerne skifter mellem forskellige farver på en måde, der er rolig og afvekslende og ikke mindst med til at give rum og zoner en genkendelighed.

Hedvig Karlsson, arkitekt og partner ved Karlsson Arkitekter fortæller:

Vi har i de senere år arbejdet med udvikling af en humanistisk arkitektur for udsatte grupper i samfundet, hjemløse, psykiske syge, ældre, mennesker med demenssygdom og ikke mindst udsatte og anbragte børn.

Særligt kan nævnes det nye psykiatrisygehus i Slagelse, som med et areal på 44.000 m2 og en investering på mere end 1.2 mia. dkr. er det største og mest ambitiøse byggeri for psykiatribehandling i Danmark gennem mere end 100 år.

Fakta

Projekt:
Demensplejecenter Skovvang i Allerød
Arkitekt:
Karlsson Arkitekter med underrådgiver Vilhelm Lauritzen arkitekter (disp. forslag CUBO arkitekter)
Bygherre:
Furesø Boligselskab v. KAB
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik Plus
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt