Svanevig Hospice

Med udsigt til Smålandshavet ligger Svanevig Hospice smukt placeret i Lollands landskab. De 12 værelser er organiseret som individuelle enheder samlet omkring en række fælles faciliteter og varierende opholdsrum.

Tryghed, ro og nærvær præger Svanevig Hos­pice på Lolland. CUBO Arkitekter A/S har tænkt lys og udsigt ind i huset, der ligger i tæt kontakt med landskabet omkring. I planlægningen er der også lagt stor vægt på komfort, indeklima, belysning og akustik, og med Troldtekt som gennemgående loftsmateriale får alle rum en vigtig sammenhæng. Ikke alene er akustikken og indeklimaet optimalt, men det venlige og naturlige materiale trækker også tankerne væk fra hospitalernes kølige verden.

Med kig til landskabet

De 12 værelser på hospicet har alle eget baderum og ligger forskudt for hinanden i en række, hvor enkelte afbrydelser giver kig ud i landskabet. Her er individuelle uderum ved hver bolig og et spændende indendørs gangforløb med plads til ophold og udsyn. Multisalen, der ofte er i brug, når der er gæster i huset, har Troldtekt med indbyggede højtalere i loftet. Det giver optimal lyd og akustik uden visuelt forstyrrende elementer på væggene.

Husets mange funktioner er organiseret i et forløb omkring en indre sansehave, man har adgang til fra spisestuen. Et hospice kræver nogle andre faciliteter end hospitaler og plejehjem. Et eksempel er spabadet, hvor patienterne kan opleve lindring. Også legerummet i glas er et vigtigt rum. Her kan pårørende børn lege og alligevel være i visuel kontakt med de voksne.

Et åbent hus fyldt med ro

I det kontinuerlige gangforløb, der knytter værelserne og de mange faciliteter sammen, giver Troldtekt loftet en samlende karakter, og i både fællesrum og administration er der anvendt Troldtekt med indbygget ventilation. Pladerne er retkantede og fremstår som én flade uden forstyrrende linjer eller armaturer. Den gode akustik betyder, at larm og støj holdes nede, mens man alligevel har fornemmelsen af at være i ét stort og åbent hus.

Indad og ud i horisonten

Svanevig Hospice er et smukt arkitektonisk eksempel på, hvordan rum kan have forskellige funktioner og indgå i en harmoni mellem det individuelle og det fælles. Det praktiske er omhyggeligt tænkt ind for at give patienterne livskvalitet til det sidste. Her er rum til alle sanser. Her er et behageligt indeklima, lyd til tanker og musik samt masser af dagslys og udsyn. Og her er plads til at kigge både indad og ud i horisonten.

Fakta

Projekt:
Svanevig Hospice på Lolland
Arkitekt:
CUBO Arkitekter A/S
Bygherre:
Den Selvejende Institution Hospice Storstrøm
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Højttalere:
Troldtekt højttalere
Ventilation:
Troldtekt ventilation
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA