Styrkelse af det interkulturelle møde

Hamborg-bydelen Mümmelmannsberg har en udlændingeandel på 23 procent og flere arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere end gennemsnittet og hører derfor ikke nødvendigvis til de kvarterer i storbyen ved floden Elben, man først viser frem. Her bidrager Grundschule Rahewinkel imidlertid til at styrke sammenholdet blandt kvarterets beboere og skabe vellykket integration.

På ca. 4.000 kvadratmeter har pbr Planungsbüro her opført en bygning, hvor i alt 500 elever med 27 forskellige nationaliteter undervises. De har god plads til at bevæge sig, deres kreativitet bliver stimuleret, og de lærer at tænke og handle interkulturelt.

Den korsformede bygning, der stod færdig i april 2018, vækker opsigt med sine tredimensionale træstave på en facadekonstruktion af træ. Desuden udmærker den sig ved sine bæredygtige materialer. Træstavene, som man genfinder i det centrale atriums indre, skal stimulere og lege med elevernes sanser.

Bygningens fire fløje, som gennemstrømmes af lys, strækker sig vifteagtigt i alle fire verdenshjørner rundt om det to etager høje forum med glastag. Hver af de fire fløje er dedikeret til bestemte årgange og er malet i individuelle farver, som gør det nemt for eleverne at orientere sig.

Ind imellem de rummelige klasselokaler, som er udstyret med moderne tavler, opslagstavler og interaktive whiteboards, er der hvilezoner med hyggehjørner, som eleverne kan bruge, når de trænger til en pause. Hvilezonerne er nærmest bygget sammen med de tilstødende klasselokaler og har store glasruder i begge sider, så lærerne stadig kan se eleverne. De lyse vægge og gulve gør, at alle rum fremtræder imødekommende.

Også de hvide Troldtekt akustiklofter bidrager til den behagelige atmosfære. De sikrer effektiv lydabsorbering og effektiv brandsikring, samtidig med at pladernes karakteristiske struktur tilfører lokalerne et unikt æstetisk udtryk. Troldtekt akustikplader består udelukkende af naturmaterialerne træ og cement og lever således op til alle bæredygtighedskrav.

Fakta

Projekt:
Nyopførelse af Grundschule Rahewinkel i Hamborg
Arkitekt:
pbr Planungsbüro Rohling AG, Architekten Ingenieure, Ndl. Hamburg
Bygherre:
Landesbetrieb SBH | Schulbau Hamburg
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Farve:
Hvid 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt-skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Olaf Wiechers, arkitekt
Fotos:
Olaf Wiechers, arkitekt