Londons varme og sunde "snefnug"

Snowflake School i London er et nyt undervisningsmiljø for børn med behov for specialundervisning. Skolen har fået udmærkelsen "Fremragende" af Ofsted (Office for Standards in Education) og har særligt fokus på elever med svær autisme.

Arkitektfirmaet Patalab fik til opgave at ombygge denne spændende bygning, der ligger på Acton High Street i bydelen Ealing i London. Bygningen blev oprindeligt opført som mødested for Frelsens Hær, før den blev omdannet til et animationsstudie. Der har været installeret mezzaniner i stål over en sal med sildebensgulve, hvilket har bidraget til et sammensurium af ombygninger i årenes løb.

Under hensyn til skolens formål og sammenhængen mellem autisme og støjfølsomhed valgte arkitekterne at installere Troldtekt akustikplader, der giver en behagelig ro og et sundt lydmiljø. Projektarkitekt Sophie Fuller forklarer:

"Det centrale rum i dobbelt højde fungerer rigtig godt som skolens hovedsal. For at minimere risikoen for efterklang valgte vi at beklæde den øverste halvdel af rummet med akustikplader af træbeton fra Troldtekt. Pladernes tekstur og neutrale farve får samtidig det høje rum til at føles venligere og varmere."

I deres oplæg lagde arkitekterne vægt på at holde budgettet så lavt som muligt uden at gå på kompromis med rummene til børnene og deres lærere. Derfor var der fokus på at genanvende så meget af den eksisterende bygning som muligt. Dette har resulteret i en lagdelt æstetik. Det er især tydeligt de steder, hvor metalrammerne kun er delvist dækket af gipsplader, og lydisoleringen derfor er synlig. Den øverste del af hovedsalen er også blevet beklædt med akustikplader. Det får det høje rum til at føles varmt og indbydende, og samtidig minimerer det efterklangen.

Projektet er en demonstration af skolens succes. Denne velovervejede ombygning af kontorer til skole skaber et inspirerende læringsmiljø, som giver skolen rig mulighed for på sigt at bygge videre på sine flotte resultater. Det hjælper med at få den enestående specialundervisning på Snowflake School ud til endnu flere børn og et nyt lokalområde.

Retningslinjerne for designet samt overholdelsen af brandsikrings- og sikkerhedskrav havde den konsekvens, at mange af bygningens historiske aspekter måtte overdækkes – men historien viser sig stadig i glimt. For eksempel det oprindelige trægulv i hovedsalen, de originale metalgelændere, som nu hviler på et nyt rækværk i krydsfiner, samt døre og vinduer, der er blevet flyttet. Samtidig blev der tilføjet ramper og en lift for at øge tilgængeligheden.

Rummene er blevet omdannet, så der nu er lokaler til personalet på de øverste etager, nye klasseværelser direkte nedenfor og den bevarede sal i dobbelt højde i midten. Sidstnævnte fungerer som skolens hovedsal og danner rammerne om fællessamlinger. Kælderen, der oprindeligt blev bygget som en sekundær sal, rummer nu lærings- og legerum.

Fakta

Projekt:
Snowflake School, London
Arkitekt:
Arkitektfirmaet Patalab
Bygherre:
Snowflake
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Farve:
Lys natur
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
Ret kant, K0
Tekst & Fotos
Tekst:
Pressential Ltd.
Fotos:
Gareth Gardener