Et udstillingsvindue for ultimativ bæredygtighed

Enterprise Centre ved University of East Anglia i Norwich, England er blevet kaldt Storbritanniens grønneste byggeri. Det er bestemt et af Storbritanniens mest bæredygtige byggerier. Det er også det første større byggeri, der både er gået efter en Passivhaus-certificering og den højeste BREEAM-klassificering (Outstanding), to af de mest ambitiøse bæredygtige miljøstandarder.

Denne nye universitetsbygning er tegnet af arkitekterne Architype i samarbejde med entreprenøren Morgan Sindall. Architype er et levende og dynamisk arkitektfirma, hvis erklærede mål er at tegne egentlig bæredygtig arkitektur, der forbedrer menneskers livskvalitet. De har med byggeriet skabt rammerne for et fantastisk fællesskab, hvor erhvervsvirksomheder og studerende har et tæt samarbejde, og som bygger på grundlæggende principper om videndeling og på at støtte lokale virksomheder.

Planløsningen giver mening både for besøgende, universitetets undervisere og studerende samt de nystartede virksomheder, der lejer sig ind. I hele indretningen og ved anvendelse af materialer uden skadelige stoffer har man skabt et miljø, der er præget af en behagelig ro og naturlig friskhed. Det dristige, skarpe og moderne design skyldes en stringent plan- og etageløsning, der gør det muligt at bruge alle materialer optimalt, både funktionelt og æstetisk, indvendigt og udvendigt.

Projektet omfattede en hel del research og eksperimenteren – fra test af styrken af lokalt dyrket træ til udvikling af kassettesystemer til tækkehalm, der kunne fremstilles i vintermånederne, hvor tækning normalt ikke er mulig. Brugen af naturlige og genanvendte materialer reducerer de udledninger, der er forbundet med byggeriet. Det gælder f.eks. for Troldtekt akustikplader, som blev valgt til mange af lofterne i komplekset grundet deres imponerende egenskaber, æstetik og bæredygtighed.

Ambitionen bag disse valg var at gøre bygningen til et levende udstillingsvindue for genanvendelige materialers egenskaber og derved gøre det muligt at observere eventuelle ændringer over tid og forstå virkningerne. Derfor er Enterprise Centre det første internationale byggeri af genanvendelige materialer, der samtidig opfylder kravene til en Passivhaus-certificering.

Bygningen er udstyret med en række systemer til CO2-overvågning, som viser indvirkningen på bygningens energieffektivitet, og benytter sig derudover af CO2-udligning. Loft, gulve og vægge er blotlagte, således at konfigurationen af de installerede materialer let kan vises. Det vil over tid være muligt at udskifte materialerne for således at opnå øget viden om nye materialer.

En helt ekstraordinær palet af naturlige og genanvendte materialer er valgt til projektet. For eksempel blev der genanvendt materiale fra et nedrevet hospital i nærheden af Norwich. Et diamantpoleret gulv erstatter behovet for tæpper og reducerer CO2-aftrykket for de indvendige materialer, mens limtræsbjælker udgør bygningens primære træskelet. Tækkehalmen til de udvendige vægpaneler består af et innovativt panelsystem af hundredvis af kassetter med halm og gør centret til den største bygning med udvendig tækning i Europa.

Fakta

Projekt:
Enterprise Centre ved University of East Anglia, England
Arkitekt:
Architype
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Tekst & Fotos
Tekst:
Pressential Ltd.
Fotos:
DarrenCarter/MorganSindall + NickCaville/BDP

Awards

Centret har modtaget flere priser og udmærkelser, herunder Royal Institute of British Architecture (RIBA)’s National Award. RIBA anerkendte dette som et ambitiøst projekt, der ønskede at blive den første Passivhaus-certificerede kontorbygning i Storbritannien, at anvende lokalt producerede materialer med mindst muligt CO2-aftryk og at udforske den moderne folkelige arkitektur.

Certificering

Enterprise Centre ved University of East Anglia er det første større byggeri, der både er gået efter en Passivhaus-certificering og den højeste BREEAM-klassificering (Outstanding).