Folkeskole med udsyn

Arkitekterne fra ARGE Tabernig-Zierl Architektur har skabt en ny åben, transparent og livlig skole i byen Hohenems i det vestligste Østrig. Skolen rummer 16 klasser, idrætshal og sportsplads.

Den nye skole med glasfacader fra gulv til loft i stueetagen og store, gennemgående vinduespartier på den fremskudte overetage passer perfekt ind i bjerglandskabet og den omgivende bebyggelse. Overetagen, der nærmest ser ud til at svæve, har desuden en overdækkende funktion i forhold til udeområdet, samtidig med at den beskytter administrations- og faglokalerne i stueetagen mod solens stråler.

Idrætshal som et atrium

Den dobbelte idrætshal er det centrale element i stueetagen. Hallen, der går helt ned til kælderniveau, virker som et stort atrium. Aulaen og alle de omgivende rum er placeret omkring dette centrum, som fremhæves af de mange spændende visuelle relationer og det markante lys fra oven.

Fra hovedindgangen går man gennem aulaen og hen til garderobeområdet. Via to tilstødende trapper har man herfra adgang til fire forskellige læringshuse på øverste etage, som er forbundet med hinanden ved hjælp af et fællesområde, og som ud over klasseværelser også rummer gruppeværelser og åbne læringslandskaber med afslapningszoner og muligheder for at trække sig tilbage. De fire klart strukturerede moduler danner en samlet enhed, men er samtidig frit tilgængelige hver for sig. Der er ingen gange. I stedet giver det generøse, åbne design med store vinduesparter et fantastisk udsyn og referencepunkter i hele bygningen.

Også tagterrassen på den øverste etage er frit tilgængelig og velegnet til modulbaseret arbejde. Den skaber et pædagogisk inkluderende handlingsfelt, der giver rum til bevægelse, ro og læring under den åbne himmel. Separate op- og nedgange skiller elevstrømmene fra hinanden.

Akustikplader som designelement

Runde ovenlysvinduer i forskellige farver og størrelser fremmer læringen, samtidig med at den sætter kulør på hverdagen – ligesom de grønne gardiner i aulaområdet, de forskelligt farvede siddepladser og de kulørte elevatordøre. De lyse gulve, delvist i træfinish, de lyse møbler og vinduesrammerne i lyst træ skaber en indbydende, afslappet og behagelig stemning. Designet afrundes med akustikplader fra Troldtekt på lofterne.

Fakta

Projekt:
Nybygget folkeskole "Volksschule Schwefel" i Hohenems, Østrig
Arkitekt:
ARGE Tabernig-Zierl Architektur, Innsbruck
Bygherre:
Byen Hohenems
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvid 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
Ret kant, K0
Montering:
Med Troldtekt strukturskruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Olaf Wiechers, arkitekt
Fotos:
Christian Flatscher