Returneret byggepladsfraskær giver besparelser i CO2-regnskabet

Fra juli 2025 skal danske bygninger leve op til skærpede CO2-krav. Blandt andet er der nu kommet en særskilt grænseværdi for udledningen fra byggeprocessen. Materialespild, som bliver returneret og genanvendt, belaster ikke bygningens LCA-beregning med CO2. Her kan du få gavn af Troldtekts returordning.  

30.06.2025

Flere entreprenører skal fremover holde regnskab med deres klimaaftryk på byggepladsen. Alt fra energi- og vandforbrug til emballageaffald og spildte byggematerialer tæller med i de nye krav til klimapåvirkningen fra byggeprocessen. Derfor betaler det sig at reducere sit materialespild mest muligt.

Her kan Troldtekts returordning hjælpe med at reducere mængden af spild på byggepladsen – og dermed også give CO2-besparelser i den samlede LCA-beregning for bygningen. Tina Snedker Kristensen, bæredygtigheds- og kommunikationschef hos Troldtekt A/S, siger:

– Vi oplever, at bygherrer og entreprenører har et stort fokus på at optimere byggeprocessen. Med vores returordning kan fraskær fra Troldtekt akustikplader på byggepladsen gøre gavn i nye kredsløb, for eksempel som bunddække i plantager og husdyrstrøelse. Samtidig vil træbetonspildet ikke belaste bygningens LCA-beregning med CO2.

Grænserne skærpes løbende

De nye regler i Bygningsreglementet kort fortalt:

 

  • ·    Fra 1. juli 2025 må selve byggeprocessen – modulerne A4 og A5 i en livscyklusvurdering (LCA) – udlede højst 1,5 kg CO2e/m2/år, målt over en periode på 50 år. Byggeaffald og materialespild tæller med i modul A5.
  • Dertil kommer, at det samlede byggeri skal holde sig inden for en ny grænse på 7,1 kg CO2e/ m2/år, målt over en periode på 50 år. Her tæller blandt andet fremstilling af materialer, energiforbrug i driften og løbende udskiftning af bygningsdele.
  • Grænserne gælder for nybyggeri og bliver skærpet yderligere i de kommende år.
  • Bemærk, at tallet på 7,1 kg er et gennemsnit. Der er forskellige grænseværdier for forskellige bygningstyper. Grænseværdien for byggeprocessens klimaaftryk går dog på tværs af bygningstyper.

 

En analyse af ressourceforbruget på byggepladsen fra 2023 (Aalborg Universitet) viser, at udledningen fra modul A4 og A5 i et typisk nybyggeri er på 1,4 kg CO2e/m2/år. Byggeaffaldet alene tegner sig for over 0,5 kg. Så der er et stort potentiale i at minimere mængden af affald og spild.

 

 

Find information om det praktiske

Troldtekt har indgået en samarbejdsaftale med Sønderup Montage i Brande, som i praksis sørger for, at det returnerede fraskær bliver knust og genudnyttet i det biologiske kredsløb.

Læs, hvordan du bruger Troldtekts returordning 

 

Returordningen gælder udelukkende for fraskær og spild fra nye Troldtekt akustikplader. Troldtekt arbejder desuden med flere returmodeller, hvor ambitionen er at genbruge, genanvende og upcycle brugte plader fra nedrivninger.

Læs om modeller og ambitioner her

FAKTA: Hvilke moduler tæller med?

De nye regler for CO2-udledning fra nybyggeri omfatter følgende moduler i en livscyklusvurdering (LCA):

Kilde: Videnscenter om Bygningers Klimapåvirkning