Med og uden Troldtekt: Så stor forskel gør det i boligen

Vil du undgå rumklang i hjemmet og lyde, der kastes rundt? Det handler kort sagt om at forkorte rummets efterklangstid. Se eksempler på, hvor stor forskel det gør for akustikken, om boligen er med eller uden et Troldtekt akustikloft.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen

Problemer med akustikken opstår, fordi hårde, glatte flader reflekterer lyden direkte tilbage. Det vil ofte ske i køkken-alrum, hvor mange af familiens aktiviteter foregår med madlavning, børneleg og snak. Her kan lydniveauet hurtigt nå et niveau, hvor det ikke længere er behageligt.

Løsningen er at forkorte rummets efterklangstid, som er et udtryk for den tid, der går, fra en lydkilde – for eksempel et klap i hænderne – afbrydes, og indtil lyden uddør. Er efterklangstiden for lang, bliver det svært at skelne samtale fra støj, og resultatet vil ofte være en oplevelse af stress, irritation og ubehag.

Med en kort efterklangstid bliver lydbilledet mere præcist, og taleforståeligheden øges. Det kræver, at overfladen er blød og ujævn, så den kan absorbere lyden. Det er her, Troldtekt kommer ind i billedet.

Eksempel: Tre scenarier i samme rum

I et typisk køkken-alrum kan efterklangstiden med fordel ligge på 0,6-0,8 sekunder.

Eksemplet herunder viser tre scenarier for efterklangstiden i samme boligrum – med og uden et Troldtekt akustikloft. Rummet har en grundplan på 40 kvadratmeter og loft til kip. Se de præcise forudsætninger for beregningerne nederst på siden.

Scenarie 1: Efterklangstid uden Troldtekt

 

3,22 sek.

I eksemplet er der anvendt et gipsloft med to lag gips for at give et flot, jævnt udtryk. Ét lag gips er også en populær løsning, som dog ikke ændrer det store for akustikken. Det kommer desværre ofte til udtryk gennem en lang efterklangstid, hvor lyden er længere tid om at ”dø ud”.

Scenarie 2: Efterklangstid med eftermonteret 25+18 mm Troldtekt akustik Plus under gipsloft

 

0,71 sek.

Her er der under gipsloftet eftermonteret et Troldtekt akustikloft. Loftet er af typen Troldtekt akustik Plus, som er en tolagsplade med mineraluld på bagsiden. Det giver en mærkbar ændring i det akustiske billede, da lydene nu absorberes.

Scenarie 3: Efterklangstid med 25 mm Troldtekt akustik direkte under tagkonstruktion

 

0,46 sek.

Her er der ved byggeriet af huset monteret et Troldtekt akustikloft direkte under isoleringen i tagkonstruktionen. Denne løsning giver yderligere reduktion af efterklangstiden og dermed den laveste efterklangstid. Lyde absorberes nu af pladens ujævne overflade.

Forudsætninger for regneeksempler

Beregn selv efterklangstiden

Vil du se, hvor meget du kan påvirke akustikken i boligen – alt efter rummenes form, størrelse og materialer? Så prøv Troldtekts akustikberegner.

Prøv akustikberegneren