Gadeidræt samler børn på tværs af alder og kultur

I Aalborg er en gammel industribygning blevet omdannet til et asfalteret gadeidrætshus. Formålet er at styrke fællesskabet mellem børn på tværs af alder og kulturel baggrund.

Aalborg Streetmekka er et ud af fire huse, som nonprofitorganisationen GAME står bag med støtte fra blandt andre Realdania, Lokale og Anlægsfonden, TrygFonden og Nordea-fonden.

Parkour, gadefodbold, street basket og dans. Gadeidræt er et bredt begreb, der i grove træk dækker over al slags aktivitet på asfalt. Siden 2018 har børn og unge i og omkring Aalborg kunnet boltre sig på mere end 2.500 kvadratmeter i Aalborg Streetmekka. På landsplan er gadeidrætshuset det tredje af sin slags, og succesen er ikke til at tage fejl af. Allerede et halvt år efter åbningen havde huset mere end dobbelt så mange besøgende som forventet.

Bag projektet står nonprofitorganisationen GAME, der arbejder for at gøre gadeidrætten tilgængelig for alle og styrke de sociale bånd mellem børn og unge på tværs af alder, kultur og baggrund.

Foreningslivet halter

Med støtte fra Realdania, Lokale og Anlægsfonden, TrygFonden, Nordea-fonden og i samarbejde med kommuner landet over har GAME opført gadeidrætshuse – såkaldte Streetmekkaer – i Aalborg, Viborg, Esbjerg og København. I forbindelse med åbningen af Aalborg Streetmekka udtalte husets daglige leder, Anja Lyngsø, til TV2 Nord:

– Vi forsøger at fange de børn, som ikke kommer i idrætsforeningerne, og få dem inkluderet i et fællesskab og dermed få dem i noget mere bevægelse.

Gadeidrætshusene kommer i kølvandet på en tendens, hvor danske unge i stigende grad vender foreningslivet ryggen. I stedet opsøger de sportsaktiviteter med løsere organisering og mere fleksible rammer, end det traditionelle foreningsliv tilbyder. Det viser analyser fra blandt andet Idrættens Analyseinstitut. Undersøgelsen ”Danskernes Idrætsvaner 2018” viser, at det især er de ældste unge, der vælger foreningerne fra.

Et sted for alle – året rundt

I Aalborg er det en gammel industrihal, der er blevet omdannet til et asfalteret gadeidrætshus med hjælp fra totalentrepriseteamet Pallisgaard og JAJA Architects. I alt er 2.500 kvadratmeter blevet renoveret med faciliteter til blandt andet gadefodbold og klatring. De unge kan også dyrke musik, graffiti og dans.

– Tanken bag GAME Streetmekka er at flette gadens uformelle karakter og aktiviteter ind i de rå industrielle rammer og gøre gadeidræt og gadekultur tilgængelig for alle hele året, siger Kathrin Gimmel, arkitekt og partner ved JAJA Architects.

Gadeidrætshuset er opført i Aalborgs nye bydel Eternitten, der er gået fra at være et stort industriområde til et dynamisk byområde i forlængelse af centrum. For at skabe sammenhæng til de omkringliggende omgivelser er renoveringen sket med respekt for bygningens eksisterende arkitektur.

– Det var vigtigt for os at udnytte bygningens rå karakter. I sin tid havde bygningen mange forskellige funktioner, og derfor har den vidt forskellige rumligheder. Plads- og højdekrævende aktiviteter som parkour, basket og fodbold er placeret i den store hal, hvor der i forvejen var højt til loftet, mens dansesalen og værkstederne er placeret i mindre rum i den tilhørende laboratoriefløj, siger Kathrin Gimmel.

Plads til aktivitet og afslapning

I gadeidræt er der ikke langt fra aktivitet til afslapning. Det er der taget særlig højde for i indretningen, da flere af hallens faciliteter har mange anvendelsesmuligheder.

– Gadeidrætten er en meget social sport. Det stiller krav til arkitekturen, der i ligeså høj grad skal indbyde til socialt samvær. Vi har for eksempel etableret en stor trappe i krydsfiner, hvor man både kan slappe af og dyrke forskellige former for bevægelse, fortæller Kathrin Gimmel.

Den rå beton og de mange aktivitetsmuligheder kræver en god akustikløsning. Derfor er der Troldtekt akustikplader i samtlige rum. Valget er faldet på de umalede plader i grå natur.

– Akustikpladerne spiller rigtig godt sammen med de øvrige materialer. De er blevet installeret mellem de eksisterende betonbjælker, og det giver et rigtig flot look og ikke mindst god lydabsorbering, der er essentielt i et gadeidrætshus, uddyber Kathrin Gimmel.

Fakta: Om GAME

  • GAME er en nonprofitorganisation, der arbejder for at skabe sociale forandringer gennem gadeidræt for børn og unge.
  • Organisationen arrangerer blandt andet træning og turneringer i street basket, gadefodbold, dans og parkour for børn og unge i udsatte boligområder.
  • Med støtte fra Realdania, Lokale og Anlægsfonden, TrygFonden, Nordea-fonden og i samarbejde med kommuner landet over har GAME opført gadeidrætshuse i København, Esbjerg, Aalborg og Viborg.
  • JAJA Architects har tegnet Aalborg Streetmekka.

Projekt: Gadeidrætshus i tidligere industrihal i Aalborg
Arkitekt: JAJA Architects
Bygherre: Aalborg Kommune

Troldtekt produkter

Loftbeklædning: Troldtekt akustik
Farve: Grå natur
Struktur: Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil: Ret kant, K0
Montering: Med Troldtekt skruer

>> Læs mere om projektet i Troldtekts referencesektion

FOTO:
Kathrin Gimmel, arkitekt og partner ved JAJA Architects