Bæredygtigt typehus samler gode CO2-erfaringer

3:e jul. 2014

I weekenden 21. og 22. juni 2014 løftede Realdania Byg sløret for fremtidens klimavenlige familiehus.

MiniCO2 Typehuset henter inspiration fra fem tidligere forsøgshuse og skærer 45 procent af CO2-udledningen i forhold til et normalt parcelhus.

Troldtekt er valgt til lofterne både inde og ude.

Troldtekt, The Quota house

Masser af naturligt lys, gode isoleringsevner og en høj andel af genbrugsmaterialer er nogle af de ingredienser, der indgår i fremtidens CO2-venlige typehus, som nu står færdigt nær Nyborg.

MiniCO2 Typehuset, som det hedder, er kulminationen på projektet MiniCO2 Husene. Her har Realdania Byg siden 2013 inviteret bygherrer og arkitekter til at byde ind med idéer til huse, der på hver sin måde viser, hvordan man kan reducere ressourceforbruget i forskellige faser i byggeriet.

De fem første huse er døbt henholdsvis Upcycle Huset, De Vedligeholdsesfrie Huse (to huse), Det Foranderlige Hus og Kvotehuset.

150 kvadratmeter klimaduks

– Hvor de første huse har været eksperimenter, der fokuserer på ét parameter inden for C02-reduktion, samler MiniCO2 Typehuset erfaringerne i et optimalt CO2-reduceret enfamilieshus. Det er 150 kvadratmeter stort og kan opføres til en fornuftig anlægspris på godt to millioner kroner, siger Jørgen Søndermark, der er projektleder i Realdania Byg og har stået i spidsen for MiniCO2-projektet. Han fortsætter:

– Målet har været at bygge et hus med mindst mulige klimaaftryk under opførelsen. Ifølge beregninger fra Statens Byggeforskningsinstitut er CO2-udledningen i forbindelse med opførelsen reduceret med godt 45 procent i forhold til et almindeligt parcelhus.

Papir i væggene og andre grønne tiltag

MiniCO2 Typehuset, der er opført i klassisk Bungalow-stil, er udviklet af typehusfirmaet Benée Huse i tæt samarbejde med arkitekterne Luplau & Poulsen. Blandt de idéer, der er inspireret af forsøgshusene, er papirisolering på loft og i ydervægge, lette flytbare vægge samt terrassebrædder bestående af affaldsmateriale af træ og plast.

Derudover byder MiniCO2 Typehuset også på helt nye løsninger – for eksempel et terrændæk uden brug af cement, tagbeklædning med CO2-nedbrydende belægning, genbrugsgips med over 50 procent genbrug samt et decentralt ventilationsanlæg, der kombinerer mekanisk og naturlig ventilation.

Nøgne hjem kræver gode akustikløsninger

Troldtekt, som også indgår i Det Foranderlige Hus og i Kvotehuset, har i MiniCO2 Typehuset igen fundet vej til lofterne både indenfor og på den overdækkede terrasse. Jørgen Søndermark fortæller om valget af Troldtekt:

– God akustik er vigtigere end nogensinde før. Tidligere var hjemmene spækket med tekstiler i form af gardiner, tæpper og polstermøbler. I dag har hjemmene nøgne gulve, persienner, kantede møbler og store vinduespartier. Dermed har vi taget meget støjreduktion ud af indretningen. Troldtekt kan afhjælpe disse problemer og giver samtidig nem adgang til installationer på loftet, siger han.