Kontordesign: God akustik kræver en indsats

De store kontorer har fordele, men god akustik er ikke altid en af dem. Resultatet er koncentrationsbesvær og dalende trivsel blandt medarbejderne, men med de rigtige tiltag kan akustikken forbedres markant.

Hvis du selv arbejder i et åbent kontorlandskab, kender du det måske. Lyden af høje hæle hen over gulvet, kolleger, der snakker, eller højlydte telefonsamtaler. Alt sammen lyde, der kan forstyrre din koncentration omkring arbejdet. Og det er ikke kun antallet af lydkilder i de store kontorer, der er udfordringen, siger Niels Kappel, som er produktudvikler i Teknisk afdeling hos Troldtekt A/S.

– Storrumskontorer er ud fra et akustisk perspektiv noget rod, og det er ikke nemt at designe sig ud af det. Det skyldes, at jo større rumvolumen bliver, jo længere bliver efterklangstiden – altså den tid, som det tager en lyd at dø ud i et rum. Det vil sige, at jo større et lokale, du indretter til kontor, jo længere vil efterklangstiden blive – og lang efterklangstid er lig med dårlig akustik, forklarer han.

Lyde, der er lang tid om at dø ud, blander sig med nye lyde i lokalet. Det klassiske eksempel er sammenkomster, hvor du er nødt til at tale højere og højere for at blive hørt og forstået. Og det kan gå ud over både medarbejdernes produktivitet og arbejdsglæde på kontoret.

Den gode nyhed er, at man kan gøre meget for at forbedre akustikken i de store kontorer. Den dårlige nyhed er, at der ikke er noget ”quick fix”.

– Det kræver en stor indsats at gøre noget ved dårlig akustik, når først kontoret er bygget. Vi ser af og til, at man sætter skillevægge op for at gøre noget ved rumakustikken. Men i praksis farer lyden bare over skillevæggene, siger Niels Kappel.

 

Det handler om absorption

Ifølge Niels Kappel består de gode løsninger i åbne kontorlandskaber af flere elementer. En stor del handler om at have et tilstrækkeligt stort absorptionsareal – altså beklædning på vægge, gulve eller loft, hvor lydbølgerne ikke reflekteres men i stedet absorberes. Man taler også om et materiales absorptionskoefficient.

– Et eksempel er lofter af hulgips. Her fungerer hullerne som absorptionsareal, men hullerne dækker kun 30 procent af overfladen, mens resten er hård overflade, hvor lydbølgerne kastes tilbage. Derfor er det sjældent tilstrækkeligt til at give god akustik, siger han.

Generelt er efterklangstiden afhængig af strukturen på overfladerne i lokalet. Hårde og glatte overflader som beton og gips giver en lang efterklangstid, mens materialer med åben overfladestruktur – som Troldtekt akustiklofter – giver en kort efterklangstid og dermed en rigtig god akustik. I praksis absorberer en betonvæg kun 1-2 procent af lyden, mens en konstruktion med Troldtekt og bagvedliggende mineraluld typisk vil absorbere 80-90 procent.

Der er forskellige anbefalinger til, hvor stort absorptionsarealet skal være i kontorlandskaber:

  • Byggeforskningsinstituttet peger på, at arealet bør svare til 1,1 gange gulvarealet – absorptionsarealet skal altså være ti procent større end gulvarealet.
  • Arbejdstilsynet har lidt andre anbefalinger. Her anbefaler man, at absorptionsarealet er 0,8 gange så stort som gulvarealet, hvis kontorets samlede areal er mindre en 300 kvadratmeter. Er kontoret større, skal absorptionsarealet være 0,9 gange gulvarealet.

 

Indretning og arbejdskultur er også værktøjer

Ud over at sikre nok lydabsorberende materiale på vægge og loft handler det, ifølge Niels Kappel, også om at arbejde med både indretningen og kulturen på arbejdspladsen.

– Tæpper på gangarealerne kan være en rigtig god idé, så man får begrænset støjen fra medarbejdere, der bevæger sig rundt i kontoret, siger han.

Niels Kappel nævner også reoler med bøger, som glimrende til at absorbere lyd, men ved fra både egen og andre arbejdspladser, at bøgerne har trange kår i en digital tidsalder.

– Hos os har vi telefonernes ringetoner skruet ned, så de ikke forstyrrer unødvendigt. Derudover kan man komme langt ved uskrevne regler såsom at undgå stående møder i det åbne kontorlandskab og i stedet designe miljøer med flere fleksible rum, der blandt andet kan bruges til uformelle møder, siger han.

Beregner: Få styr på akustikken i dit kontor

Hvis du gerne vil beregne den akustiske konsekvens af dimensionering og materievalg i dit kontormiljø, kan du bruge Troldtekts akustikberegner.

For at bruge akustikberegneren skal du kende målene i lokalet samt de materialer, der er brugt – eller som du planlægger at bruge. I beregneren indtaster du dine data for lokalet, og akustikberegneren genererer en overskuelig rapport med oversigt over efterklangstider, absorptionsareal og andre nyttige oplysninger om akustik. Du kan få sendt rapporten til din e-mail eller printe den ud.

FOTO:

Niels Kappel, produktudvikler hos Troldtekt