Det er altid ulykkeligt, når en familie har brug for hjælp fra Hammel Neurocenters specialister til deres barn.
Derfor er der i Trygfondens Familiehus lagt særlig vægt på at skabe en atmosfære, der er så tæt på at være hjemlig og privat som muligt.
Det er altid ulykkeligt, når en familie har brug for hjælp fra Hammel Neurocenters specialister til deres barn.
Derfor er der i Trygfondens Familiehus lagt særlig vægt på at skabe en atmosfære, der er så tæt på at være hjemlig og privat som muligt.
Hvert år er der desværre familier, der har brug for at få deres barn indlagt på Hammel Neurocenter – ofte på grund af en hjerneskade efter en ulykke.
For disse familier i dyb krise danner Trygfondens Familiehus rammen om hverdagen i dage eller uger, mens barnet får behandling. Det er CUBO Arkitekter, der står bag byggeriet, og arkitekt Søren Rasmussen (foto) fortæller om de centrale overvejelser:
– Trygfondens Familiehus ligger i et almindeligt villakvarter lige ved siden af Hammel Neurocenter. Her kan forældre og søskende bo og følge behandlingen eller genoptræningen af deres barn, fortæller han. Huset består af i alt otte lejligheder med eget bad og terrasse, der ligger omkring et gårdrum.
– Vi vil gerne skabe så hjemlige og private rammer som muligt. Lejlighederne er ikke store, men der skal en forælder kunne bo i flere uger – eller hele familien en nat eller to. Derfor har vi blandt andet arbejdet meget med lyden. Man kan som forælder være meget presset personligt, når man har et barn på Hammel Neurocenter. Så man skal opleve ro og god akustik i lejlighederne, forklarer Søren Rasmussen.
Han fortæller, at det både handler om luftlyden, der kan bevæge sig gennem væggene, men også om efterklangen, når lyd kastes tilbage fra vægge og lofter.
– Luftlyden har vi håndteret ved hjælp af betonelementer, der har gode lydisolerende egenskaber. Efterklangen håndterer vi med Troldtekt, der både er at finde i lejlighederne, i fællesrummene og på de udvendige udhæng, siger han.
Til Familiehuset er der valgt Troldtekt i farven lys natur.
Selvom privatliv er det væsentligste i Familiehuset, er der i designet samtidig lagt vægt på at skabe muligheder for at opsøge fællesskab med andre familier.
– Nogle vil helt forståeligt helst være for sig selv, mens andre familier har glæde af at kunne dele erfaringer med hinanden. Derfor har vi etableret fællesrum, som man kan trække sig ud i. Der er både tre køkkener, atrium udenfor og opholdsrum, hvor man kan læse eller snakke, siger Søren Rasmussen.
Centralt i de forskellige rum er materialevalget og farvetonerne:
– Når vi har valgt Troldtekt i lys natur sammen med egetræsgulve og egetræsmøbler, så er det for at skabe en varm og hjemlig atmosfære. Hele huset er tegnet med et kærligt vink til tressernes byggeri i åbent plan, hvor man havde opholdszoner, der stod i forbindelse med hinanden. Det giver visuel kontakt mellem de forskellige rum, forklarer Søren Rasmussen.
Det er ikke kun indendørs, at der er lagt vægt på atmosfæren. Fordi Trygfondens Familiehus ligger i et almindeligt villakvarter, skulle huset også passe ind i omgivelserne, og naboerne har været nysgerrige på projektet, fortæller Søren Rasmussen:
– Naboerne har været spændte på resultatet, og de synes, at huset er blevet flot indpasset i kvarteret, siger han.
Arkitektur, design og materialer kan have betydning i behandlingen af krop og sind. Blandt andet spiller lys, luft og akustik en rolle – og det samme gør disponeringen af rummene.
På temasiden her kan du læse om visioner og praksis i arbejdet med helende arkitektur.