En bæredygtig restaurant til en bæredygtig virksomhed

7:e maj. 2021

I Darmstadt ligger hovedkvarteret for den økologiske supermarkedskæde Alnatura. Og kontorbygningen er – som resten af firmaet – alt andet end almindelig. Det gælder naturligvis også bygningens restaurant.

I interviewet her fortæller indretningsarkitekt Lena Götze fra haascookzemmrich STUDIO2050 om overvejelserne bag restaurant-designet.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i skolebyggeri
Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i skolebyggeri

Umiddelbart lyder det måske lidt specielt at arbejde i et hus af jord. Men de godt 420 medarbejdere i Alnaturas hovedkvarter i den tyske by Darmstadt kan bevidne, at stampet jord er særdeles velegnet som byggemateriale. Den 55.000 kvadratmeter store kontorbygning Alnatura Arbeitswelt, har en lerfacade med integreret geotermisk vægvarme, således at væggen bidrager til opvarmningen af bygningen.

Og facaden er bare en af grundene til, at kontorbygningen har fået den ypperste DGNB-certificering, platin, samt et utal af priser – heriblandt den eftertragtede tyske bæredygtighedspris Arkitektur 2020. Netop det med bæredygtighed ligger naturligt i Alnaturas dna, da virksomheden både driver en kæde af økologiske supermarkeder og producerer en lang række økologiske fødevarer.

Sundhed og bæredygtighed spiller derfor også en nøglerolle i designet af kontorbygningens restaurant, forklarer indretningsarkitekt Lena Götze fra arkitektfirmaet haascookzemmrich STUDIO2050, der har tegnet Alnatura Campus:

– Alnatura vidste fra starten, at de ville have en vegetarisk restaurant. Et spisested, der kan betjene virksomhedens medarbejdere, men som også kan være åben for besøgende udefra. Derfor faldt valget på restaurant-kæden Tibits, der har specialiseret sig i vegetariske restauranter i flere europæiske lande, siger hun.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i skolebyggeri

Fra kaserne til attraktiv bydel

Da der var valgt restaurantleverandør, faldt en del af indretningsbeslutningerne naturligt på plads. Tibits er kendt for et stramt buffet-koncept og en iøjnefaldende og individuel indretning, hvor gæsterne fra en centralt placeret buffet, formet som en båd, kan betjene sig selv og derefter hurtigt finde sig en plads ved bordene.

– Det er centralt for indretningen, at strømmen af gæster kan afvikles nemt og gnidningsfrit, så man hurtigt kan tage sin mad, betale og komme på plads, forklarer Lena Götze.

I dagtimerne betjener restauranten primært Alnaturas ansatte, men sidst på dagen kommer gæsterne først og fremmest udefra. For Alnatura drømmer om at forvandle området, der før var kasernegrund i udkanten af byen, til et attraktivt sted, hvor lokale beboere vil komme naturligt.

– Alnatura planlægger også at opføre et økologisk supermarked ved siden af Alnatura Campus. Der er desuden anlagt en børnehave og skolehaver på campusområdet, hvor elever kan lære at dyrke grøntsager. Det er alt sammen faciliteter, der både kommer de ansatte og lokalsamfundet til gode, siger Lena Götze.

Fokus på materialer og god akustik

Ligesom med resten af Alnaturas hovedkvarter har valget af materialer i restauranten været vigtigt.

– Restauranten skal naturligvis understøtte resten af bygningens fortælling om bæredygtighed ved valg af gedigne materialer. Blandt andet har vi anlagt et terrazzogulv, der forbinder restauranten med bygningens centrale atrium ved hjælp af en konstruktion i glas og stål, siger Lena Götze.

Også akustikken har været et særligt fokuspunkt i restauranten.

– Generelt kan vi tyskere godt lide det lidt mere afdæmpet, når vi spiser, og derfor har vi sørget for at skabe god akustik i restauranten, hvor mange gæster bevæger sig igennem. Her har vi i samarbejde med en akustik-ekspert valgt akustikplader fra Troldtekt til lofterne, hvilket giver et yderst effektivt og flot resultat, forklarer hun.

Hun tilføjer, at Troldtekt også er blevet brugt i virksomheden Promegas hovedkvarter i Walldorf.

Som det er populært i mange restauranter, er installationerne i loftet af Alnaturas restaurant synlige, mens akustikpladerne ligger bagved.

Alnatura-bygningen stod klar i 2019.Alnatura-bygningen stod klar i 2019. Coronapandemien betød dog, at bygningen og restauranten ikke kunne bruges fuldt ud i nogen tid. Men meget tyder på, at borgerne i Darmstadt gerne vil bevæge sig uden for bymidten for at besøge det nye område omkring Alnaturas hovedkvarter:

– Vi kan med glæde konstatere, at Tibits er velbesøgt – både af ansatte, der holder pauser eller korte møder, samt af andre gæster fra Darmstadt og forældre, der følger deres børn til børnehaven. Det spiller også ind, at de vegetariske restauranter bliver mere og mere populære, forklarer Lena Götze.

Interview med arkitekt Lena Götze fra haascookzemmrich STUDIO2050 | Troldtekt

FOTO:
Lena Götze, arkitekt ved haascookzemmrich STUDIO2050.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i skolebyggeri

Fakta: Alnatura

Projekt: Alnatura Arbeitswelt i Darmstadt, Tyskland
Arkitekt: haas cook zemmrich STUDIO2050, Freie Architekten PartG mbH, Stuttgart
Bygherre: Alnatura Stiftung, Bickenbach

Troldtekt produkter: 

Loftbeklædning: Troldtekt akustik
Farve: Grå 208
Struktur: Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil: 5 mm fas, K5
Montering: Med Troldtekt skruer

Hovedkontoret for Alnatura i Darmstadt er blevet tildelt den højeste certificering – platin – af DGNB (tysk standard for bæredygtigt byggeri).

Alnatura Arbeitswelt er desuden vinder af den tyske bæredygtighedspris 2020 (der Deutsche Nachhaltigkeitdspreis) inden for arkitektur.

>> Læs mere om Alnatura i Troldtekt referencesektionen