Tætpakkede restauranter har ikke været problemet under corona-pandemien. Men når hverdagen vender tilbage i en mere normaliseret form, kan spisestederne forhåbentlig igen fylde gæstelisterne. Og så bliver der pres på akustikken – især hvis akustikregulering ikke er tænkt ind i designet.
Klirrende tallerkner, rungende støj og et lidt for detaljeret indblik i nabobordets diskussion om delebørnene. Det er alt sammen faktorer, der i sidste ende kan koste en stjerne når madanmeldere skal formidle indtrykkene fra et restaurantbesøg i avisens spalter.
For selv om mad, vin og betjening stadig står øverst på madanmelderens tjekliste, så er der i stigende grad fokus på, hvordan akustik og lydniveau påvirker den samlede spiseoplevelse, fortæller Morten Vilsbæk. Han er madskribent for Avisen Danmark, som er en del af Jysk Fynske Medier. Og så er han samtidig medlem af foreningen Danske Madanmeldere.
– Akustik og atmosfære er en del af det at spise ude. Det handler om at finde den rette balance. Hvis rummet er indrettet, så larmen fra de andre gæster forstyrrer samtalen hen over bordet, så er det et problem. Omvendt må der heller ikke være alt for lyddødt. Det kan suge livet ud af restaurantoplevelsen. Både mine kolleger og jeg selv fokuserer primært på råvarerne og det håndværksmæssige i tilberedningen, men hvis akustikken er dårlig, bliver det nævnt i anmeldelsen, siger Morten Vilsbæk.