Holstebro

På en nybyggermark i det vestlige Holstebro ligger en moderne funkisvilla med fladt tag og stramme, rene linjer. Meget er dog sket, siden funkisstilen vandt frem i 1930’erne, ikke mindst i forhold til boligakustik og danskernes syn på Troldtekt.

Troldtekt private home in Holstebro
Foto: David Bering, fotograf

Stig Gade er direktør i eget murerfirma. Sammen med kæresten Jannie har han bygget parrets drømmehus, hvor de nu skal begynde et fælles liv med tre sammenbragte børn.

Et åbent hus

Villaen er opført i kulbrændte sten og har et grundplan på 230 kvadratmeter og en førstesal på 80 kvadratmeter. I midten af huset er hjemmets hjerte: Et stort fællesrum med køkken, entré, alrum og stue. Førstesalen er bygget som en svævende platform i åben forbindelse med fællesrummet. Her har familien indrettet sig med kontor i den ene ende, og via en gangbro er der adgang til en spillestue, hvor ungerne ofte hygger sig med Nintendo Wii og Playstation.

Ingen kirkeklang

De fem meter høje skråtstillede vinduespartier i gavlene giver et helt speciel lysindfald i fællesrummet. Og der er ingen tvivl om, at det er her, familien tilbringer det meste af deres vågne timer. Men med åben forbindelse mellem stueetagen og førstesalen, er der også en fare for, at støj bliver en dominerende faktor. Det problem løste familien ved at bruge Troldtekt i loftet i hele overetagen.
– I mit tidligere hus var der gipsplader overalt. Det var ligesom at være i kirke, når hele familien var samlet, så meget rungede det. Derfor har vi valgt at montere Troldtekt på øverste etage, siger Stig Gade, der selv har mange års professionel erfaring med Troldtekt.

Troldtekt er god latin

Som murermester har Stig altid anvendt Troldtekt, når han har bygget garager og lagerhaller for andre. Nu glæder han sig over, at Troldtekt også er ved at komme ind i boligerne. For ud over de unikke akustiske egenskaber er Troldtekt ifølge murermesteren både nemt og hurtigt at montere. Og i forhold til gipsplader slipper man helt for besværet med at skulle male dem bagefter.
Stig Gade får støtte af arkitekten Otto G. Jensen, der har hjulpet med at tegne og projektere huset. Ifølge ham er der sket meget med Troldtekt rent æstetisk i takt med den intensive produktudvikling, der er sket gennem de sidste mange år. Han er ikke i tvivl om, at Troldtekt er en arkitektonisk gevinst for huset i Holstebro:
– Lydreguleringen er fabelagtig. Men også visuelt gør Troldtekt sig godt i det store fællesrum, hvor pladerne virkelig får lov til at træde i karakter og skaber kontrast til de mørke gulve, siger Otto G. Jensen.