Udviklingscenter med grøn dagsorden

Vestas Technology R&D Udviklingscenter i Vestjylland er det første platinum-certificerede LEED-byggeri på dansk grund. Huset er tegnet af arkitektfirmaet aarhus arkitekterne a/s, der med hjælp fra solens luner har skabt et bæredygtigt domicil, som fostrer idéerne til fremtidens vindmøller.

Ved siden af den eksisterende produktionshal nummer 9 i det store Vestas-kompleks i Lem er Vestas Technology R&D Udviklingscenter skudt op af jorden som et arkitektonisk symbol på den grønne dagsorden, virksomheden i mange år har været bannerfører for.

– Set udefra ligner bygningen et traditionelt industrikompleks i grå beton, men skindet bedrager. Indvendigt bliver der tænkt store tanker. Det er her, ingeniører og andre energieksperter udvikler fremtidens vindmøller – og det i meget bæredygtige rammer, siger Michael Green fra aarhus arkitekterne. Han var sagsarkitekt på bygningen, der stod færdig i 2010.

Dokumenteret bæredygtighed
Vestas Technology R&D Udviklingscenter er det første byggeri i Danmark, der har opnået certificering i kategorien platinum i det amerikanske bæredygtighedsprogram LEED. LEED er en af verdens tre førende, frivillige certificeringsordninger, der blandt andet giver byggerier point efter, hvor ressourceforbrugende de er, og hvordan medarbejdernes arbejdsforhold er tænkt ind i projektet. LEED certificeres også i kategorierne guld, sølv og bronze.

– Ud over at sikre en god placering af både rum og vinduer, der udnytter energien fra den passive solvarme optimalt, har vi også arbejdet med at skabe et indbydende arbejdsmiljø og indeklima – for eksempel med stillerum, uformelle mødesteder og touch-down arbejdspladser, siger Michael Green. Han har i hele processen arbejdet tæt sammen med ingeniører fra Rambøll, der er en af de få LEED-assessorer i Danmark, og som har stået for at udføre utallige tests og målinger før, under og efter byggefasen.

Arkitektur med vingesus
Vestas-bygningen består af to funktionsopdelte afdelinger: en med kontorpladser samt mødelokaler og en offentlighedszone med reception, venteområde, kantine, gårdhave og terrasse. Der er arbejdet med flydende overgange mellem de enkelte afdelinger for at sikre optimale rammer for projektarbejde og indbyde til vidensdeling. Jo længere medarbejderne bevæger sig fra offentlighedszonen, jo mere ro får de til fordybelse.

Til alle lofter – med undtagelse af køkken og omklædningsrum – er der valgt lyse Troldtekt akustikplader i ultrafin struktur. Lofterne er med integreret Troldtekt belysning og skjult Troldtekt ventilation, der sikrer en jævn luftindblæsning uden træk og tillige et stilrent loft uden synlige ventilationsrør.

– Troldtekt er fantastisk til at regulere akustik med, men pladerne tilfører også struktur og varme til rummene og virker som en kontrast til det mere tilknappede ydre. Og så er de produceret af naturmaterialer, der passer perfekt til byggeriets bæredygtighedstema, siger Michael Green.

En udfordrende måde at arbejde på
Hos aarhus arkitekterne har de arbejdet med bæredygtigt byggeri i mange år. Her ser man de tre certificeringsordninger – amerikanske LEED, britiske BREEAM og tyske DGNB – som en god måde for bygherrerne til at sikre synlig dokumentation for sociale, økonomiske og miljømæssige faktorer i byggeriet.

–Når man arbejder med LEED, som på dette projekt, skal alt måles og vejes. Det er en udfordrende og dokumentationstung proces, hvor vi hele tiden har en lang tjekliste, vi skal holde løsningerne op imod, siger Michael Green. Han understreger, at der ofte skal tænkes særligt kreativt på disse opgaver, der har en mængde indbyggede udfordringer i sig i form af krav til materialer og ressourceforbrug.

Først da byggeriet stod helt færdigt i 2010, kunne Rambøll sende den samlede dokumentation til det amerikanske U.S. Green Building Council, der er ordningens øverste myndighed. Byggeriet blev derefter LEED-certificeret i kategorien platinum, der er den højeste udmærkelse.

Fakta

Projekt:
Vestas Technology R&D Udviklingscenter i Vestjylland
Arkitekt:
Aarhus arkitekterne a/s
Bygherre:
Vestas Wind Systems A/S
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik og Troldtekt ventilation
Farve:
Lys natur
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5-FN, monteret med T-skinnesystem
Belysning:
Wave rund & wave tværgående
Tekst & Fotos
Tekst:
Publico
Fotos:
aarhus arkitekterne a/s

Certificering

Byggeriet er LEED-certificeret i kategorien platin.