Vestas forrest med bæredygtigt byggeri

Vestas Technology R&D Udviklingscenter er det første byggeri i Danmark, der har opnået certificering i topkategorien platinum under det amerikanske bæredygtighedsprogram LEED.

Troldtekt Vestas in Lem
Foto: aarhus arkitekterne a/s

LEED er en af verdens førende certificeringer, der blandt andet ­giver byggerier point efter, hvor ressour­ce-forbrugende de er, og hvordan medarbejdernes ­arbejdsforhold er tænkt ind i projektet.

– Ud over at sikre en god placering af både rum og ­vin­duer, der udnytter energien fra den passive sol­varme ­optimalt, har vi også arbejdet med at skabe et indbydende ­arbejdsmiljø og indeklima – for eksempel med stillerum, uformelle mødesteder og touch-down arbejdspladser, ­siger Michael Green, der var sagsarkitekt for aarhus ­arkitekterne.

Han har i hele processen arbejdet tæt sammen med ­ingeniører fra Rambøll, der er en af de få LEED-asses­sorer i Danmark, og som har stået for at ­udføre utallige tests og målinger før, under og ­efter ­byggefasen.

Arkitektur med vingesus

Vestas-bygningen består af to funktionsopdelte afde­linger. En med kontorpladser samt mødelokaler og en ­offentlighedszone med reception, venteområde, ­kantine, gårdhave og terrasse. Der er arbejdet med ­flydende overgange mellem de enkelte afdelinger for at understøtte projektarbejde og vidensdeling. Jo ­længere med­arbejderne bevæger sig fra offentlighedszonen, jo mere ro til fordybelse.

Til alle lofter – med undtagelse af køkken og omklædnings­­rum – er der valgt lyse Troldtekt akustikplader i ultrafin struktur. Lofterne er med integreret Troldtekt belysning og skjult Troldtekt ventilation, der sikrer en jævn luftindblæsning uden træk og tillige et stilrent loft uden synlige ventilationsrør.

– Troldtekt er fantastisk til at regulere akustik med. Men pladerne tilfører også struktur og varme til rummene og ­virker som en kontrast til det mere tilknappede ydre, påpeger Michael Green.