Stjernespækket vegetarrestaurant midt i naturen

I en bæredygtig landsby i nærheden af Aarhus ligger Restaurant Moment. Et spisested, der på få år har vakt international begejstring. Restauranten drives med særlig omtanke for miljøet, der også afspejler sig i indretningen.

Op ad en lille grussti med udsigt over grønne marker ligger Restaurant Moment. Et spisested, der på få år har oplevet en kæmpe succes, som kulminerede i 2019, da restauranten fik den ærefulde udmærkelse ’Bib Gourmand’ i den franske Michelin-guide. Spisestedet ligger i forlængelse af den bæredygtige landsby Friland på Djursland. Landsbyen består af cirka 45 husstande, hvor nøgleordene er bæredygtighed, gældfrihed og selvstændigt erhverv.

– Vi driver restauranten ud fra et ønske om, at den skal være så selvforsynende og bæredygtig som mulig. Det smitter af på alle elementer i restauranten – fra menukort og daglige rutiner til indretningen og bygningens arkitektur, fortæller Rikke Storm Overgaard. Hun ejer og driver restauranten i samarbejde med sin mand Morten Storm Overgaard.

Bæredygtigt byggeri
Morten og Rikke Storm Overgaard havde ingen erfaring fra restaurationsbranchen, da de kastede sig ud i deres succesfulde madeventyr. Ønsket var at skabe en vegetarisk restaurant, hvor alt laves fra bunden. Menuen udspringer af sæsonens grøntsager, hvor størstedelen kommer fra den omkringliggende have og fra lokale, økologiske leverandører. Den bæredygtige tilgang afspejler sig også i selve restaurantbygningen.

– Vi vil gerne demonstrere, hvordan man kan bygge med omtanke for miljø, mennesker og dyr. Derfor har vi anvendt materialer og teknologier, der giver mulighed for genanvendelse og mindre forurening, fortæller Rikke og Morten Storm Overgaard.

For eksempel består bygningen af isolerende halmelementer. De justerbare solceller giver varme året rundt, og den store facade med dobbeltvinduesglas sørger for god luftcirkulation.

Et stilfuldt udtryk
Indvendigt er hvert eneste element også nøje overvejet og udvalgt med tanke for miljøet. Lamperne er et designprodukt lavet af gamle papkasser, stolene er fremstillet i hånden i Aarhus af bøgetræ, der har vokset tæt på stolefabrikken, og gulvet er behandlet med naturlige produkter. På den måde ønsker parret at skubbe til folks fordomme.

– Der er mange, der fejlagtigt tror, at bæredygtighed kun har ét udtryk. Vi vil gerne vise, at man sagtens kan lave vegetarisk gourmetmad, og at indretningen kan være stilfuld og luksuriøs, selvom den udelukkende består af genanvendelige materialer, fortæller Rikke og Morten Storm Overgaard.

Loftet i restauranten er beklædt med Troldtekt akustikplader i farven lys natur, der harmonerer godt med restaurantens andre naturlige elementer.

– Vores gæster skal have en sublim oplevelse, når de kommer her. Derfor er det en forudsætning, at der er god akustik, så man kan koncentrere sig om maden og selskabet. De lyse Troldtekt lofter passer flot sammen med restaurantens afdæmpende farveskala, og så tilfører de lokalet en lys og indbydende fornemmelse, fortæller Rikke og Morten Storm Overgaard.

Fakta

Projekt:
Restaurant Moment i Rønde på Djursland, Danmark
Bygherre:
Rikke og Morten Storm Overgaard
Troldtekt Produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
11 mm fas, K11
Montering:
Med skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Publico
Fotos:
Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Awards

Restaurant Moment blev i 2019 tildelt den ærefulde udmærkelse ”Bib Gourmand” i den franske Michelin-guide