Moderne træhus til glade børn

Den nye daginstitution i Möning i St. Anton, Tyskland, har et fantastisk lysindfald, er venligt indrettet og har masser af plads til leg i nye bæredygtige og moderne rammer.

Arkitektbureauet Berschneider + Berschneider i Möning-Freystadt i Oberpfalz i Bayern har på vegne af Katholische Kirchenstiftung St. Willibald tegnet og opført et CO2-neutralt bygningskompleks i ét plan, der både udvendigt og indvendigt overbeviser i forhold til bæredygtighed, funktionalitet og design. En energieffektiv varmepumpe kombineret med gulvvarme sørger for et behageligt indeklima og et godt klimaregnskab. Den barrierefri daginstitution rummer både vuggestue og børnehave på de 686 kvadratmeter.

Fra den centrale midterbygning med indgangsområde, multirum og spiseområde er der adgang til en overdækket terrasse, der fører ud til legeområder på over 2.000 kvadratmeter. Midterbygningen er desuden forbundet med et administrationsområde og en række grupperum.

Træ som centralt element

Den nye bygning smelter diskret ind i det omkringliggende område med sin facade i gråt lærketræ og det raffinerede grå tag uden synlige tagudhæng, der giver bygningen en klar, retlinjet struktur.

Indenfor giver den udbredte brug af træ et behageligt og rart indeklima. Dagslyset strømmer ind gennem de store vinduespartier, der strækker sig fra gulv til loft, og skaber – sammen med de fremskudte bænke – en forbindelse til uderummet. Derudover sikrer et avanceret belysningssystem et optimalt lys under alle vejrforhold.

Sammenhængende helhed

Lette møbler og solgule gummigulve kombineres med lyse vægge og naturligt træ og gør, at de generøst proportionerede lokaler, hvoraf nogle er op til seks meter høje, føles både hyggelige og indbydende. Transparente elementer i blad- og dråbeform sørger sammen med farverige døre for at sætte kulør på omgivelserne.

Der er installeret to forskellige typer akustikplader på lofterne. Udover lyse Troldtekt akustikplader er der også brugt elementer med en lineær struktur, som visuelt minder om træfacaden og dermed skaber en harmonisk bue, der går indefra og ud og perfekt afrunder det overordnede koncept.

Fakta

Projekt:
Daginstitution i Möning, St. Anton, Tyskland
Arkitekt:
Berschneider + Berschneider GmbH Architekten BDA + Innenarchitekten BDIA
Bygherre:
Stadt Freystadt
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik, Troldtekt line
Farve:
Lys natur
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Montering:
Med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Olaf Wiechers, arkitekt
Fotos:
Olaf Wiechers, arkitekt