Spiloppen

Spiloppen er en farverig daginstitution, der sprudler af arkitektonisk overskud og et mylder af velfungerende rum.

Arkitektfirmaet Pluskontoret A/S blev oprindeligt etableret i 1993 af en gruppe unge kvindelige arkitekter med en fælles iværksætterånd. Alle indehaverne havde små børn på det tidspunkt og derfor var der - naturligt nok - særligt fokus på daginstitutioner og skolebyggeri. I dag har Pluskontoret opbygget en særdeles stor erfaring på området, og et af de seneste skud på stammen er Spiloppen i Kolt, der blev indviet i april 2011.

Spiloppen er både en ombygning og en nybygning. Nyt og gammelt er flettet sammen på en fin måde, hvor overgangen danner den nye hovedindgang. Man ankommer dermed centralt i huset, og herfra kan man fordele sig til vuggestuen, børnehaven eller kontorer / personalerum på 1. salen. Den store variation af rum gør huset spændende at udforske, og for børnene opleves stedet vel nærmest som en lille by.

Den nye fløj har en vifteformet planløsning, som åbner sig op mod den sydvendte legeplads. Tagformerne er flot udformet med en asymmetrisk saddeltagsfoldning, der er en nutidig fortolkning af den ældre bygnings mere traditionelle tage. Tilbygningen tilpasser sig dermed grunden og den eksisterende bygning, samt tilfører Spiloppen en ny og vital organisering.

Pluskontorets overordnede mission er med egne ord ”at skabe bæredygtige rum til liv, leg og læring. Det er lykkedes til fulde i dette projekt, der også er gennemarbejdet i detaljerne omkring det akustiske miljø.” Daniel Kjær Olsen - projektleder, arkitekt m.a.a. – fortæller:

”Med de skrappe krav til akustik og efterklangstider i børnehaver, har vi hos Pluskontoret stor fokus på at lave akustiske løsninger, der er smukke at se på, og samtidig fungerer. Med sin grove struktur og materialitet har Troldtekt akustik en uhøjtidelig æstetik, der fungerer rigtig godt i Spiloppen, som netop i både udseende og funktion fremtræder som en meget hverdagsagtig og legesyg bygning. Troldtekts akustiske egenskaber kan ikke betvivles, og i Spiloppen er det lykkedes at kombinere akustik og æstetik på en fin måde.”

Klar bæredygtig strategi

Spiloppen er kendetegnet ved et meget lavt energiforbrug via en klar bæredygtig strategi. Ingeniørfirmaet Stokvad & Kerstens har bl.a. sørget for at ombygningen opfylder kravene for klasse 2010 og for nybygningens vedkommende klasse 2015. Sidstnævnte er bl.a. opnået ved optimering af tilbygningen efter solorientering, en kompakt bygningskrop og 35 m2 solceller, der dels er integreret i vinduer og monteret på taget.

Spiloppen signalerer synligt bæredygtighed. Det er ifølge arkitekterne en væsentlig pædagogisk pointe for alle børn og voksne. Der er noget lærerigt ved helt konkret at kunne se, at bygningen værner om miljøet. Solceller er integreret i glasfelterne på sydfacaden, som en solcelleskov, der kaster et spændende og legende skyggespil på gulvet. Bæredygtighed og leg forenes.

Fakta

Projekt:
Den farverige daginstitution Spiloppen
Arkitekt:
Pluskontoret A/S
Bygherre:
Aarhus Kommune
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvidmalet 101
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt